IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилното хранене и плодово-зеленчуковите маски гарантират перфектна кожа

9 ноември 2004 10 48

Правилното хранене и плодово-зеленчуковите маски гарантират перфектна кожа

Елена Апостолова работи като козметик повече от 12 години. Нейният салон “Елиет”предлага всякакви козметични услуги, маникюр, педикюр, ноктопластика, перманентен грим, масажи, турбо солариум, пиърсинг.

Интервю на Красимира Хаджииванова

Имат ли българските жени естествено здрава и хубава кожа? На какво се дължи това - наследствен фактор, климат, начин на живот, традиционна кухня?

Хубава кожа - да, но здрава – не. Българките имат хубава кожа заради климата.

Умереният климат е много важен фактор за вида на кожата. Българската жена няма нито много бяла кожа, нито много тъмна, нито пък много пигментирана. Но няма естествено здрава кожа. Най-важният фактор за това е начинът на живот, особено неправилното хранене. Замърсената околна среда също има влияние.

Пък и традиционната ни кухня, която включва първо, второ и трето ядене наведнъж. Този начин на хранене е изключително вреден и в пълно противоречие на разделното хранене, което гарантира добър вид на кожата.

Друг важен фактор е и наследственият фактор. Всеки млад човек унаследява типа кожа на своя родител – суха, мазна или смесена. Ако и двамата родители са с мазна, то детето ще има големи проблеми със своята кожа.

Младият човек обикновено е с мазна кожа, особено в пубертета и особено когато унаследи този тип кожа от родителите си. Такъв тип кожа е проблемна. Когато се комбинира мазна кожа със замърсен въздух резултатът е акне.

Проблемната кожа обикновено се наблюдава в пубертета. Тук важна роля играят хормоните. Напоследък се наблюдава, че балансът на хормоните у младите е нарушен. Това се дължи на мръсния въздух, радиация и храната. Дори малките деца днес стават ненормално едри, растат бързо и стават дебели.

В последните години се наблюдава масово омазняване на кожите, засилено акне и засилено окосмяване по тялото.

Трябва да се знае, че прекомерното окосмяване и акнето се водят ръка за ръка - и двете се дължат на нарушен хормонален баланс, повишаване на нивото на мъжките хормони в организма. Това са и най-често срещаните козметични проблеми в днешно време.

“Престрашават” ли се мъжете да посещават козметични салони и ако да – какви са процедурите, на които се подлагат най-често?

Не само, че се престрашават, но дори превземат салоните. Мъжете са не по-малко суетни от жените, но не го показват толкова явно.

Личното ми мнение е, че мъжете дори са по-суетни. Идват при нас предимно за премахване на окосмяването, но се подлагат и на процедури за поддържане на кожата на лицето, маникюр, педикюр, оформяне на вежди.

Какви са тайните на добре поддържаната кожа? Домашно приготвената козметика добър заместител ли е на масовата?


В млада възраст за кожата са необходими три неща - хигиена, разделно хранене и избягване на масова козметика.

Козметиката трябва да е лечебна. Масовите кремове, особено тези за мазна кожа, само задълбочават проблема. Отделно младите слагат и фон дьо тен, пудри... Това задръства порите. Ако имате мазна кожа, тя трябва да се поддържа чиста. Трябва да се доверявате на козметика си, а не да се лекувате сами.

Домашно приготвената козметика може да се използва, стига да е плодово-зеленчукова. Важно е да се избягват мазнините, особено животинските. Дори с растителните масла трябва да се внимава, най-добре да се избягват. Мазнините са важни за възрастните хора, младите си имат достатъчно, дори в излишък.

Домашната козметика обаче в никакъв случай не е заместител на другата.

Световноизвестни лаборатории се грижат за приготвянето на реномирана козметика, но тя трябва да се използва отново след консултация с козметик.

В средна и напреднала възраст кожата се поддържа чрез хубава, реномирана козметика, отделно вкъщи може да се приготвят някои маски, но не и кремове. Препоръчват се и масажи, тъй като кожата изсъхва. Правят се и специфични лечебни процедури, против бръчки, за здрава и хубава кожа.

[break]

Какви са най-новите хитове в процедурите за поддържане на красива кожа на лицето?

Напоследък се говори много за различни видове пилинг – химичен, гликолов, биопилинг, ензимен. Те се правят в козметичните салони.

Изключително важна е и хубавата козметика. Всеки път трябва да се допитвате до козметик. Трябва да се знае, че всяка кожа има своя крем и лосион.

Какви техники на масаж и самомасаж на лицето са препоръчителни за освежаване на кожата?

Масажът е силно препоръчителен, но самомасажът – не. Задължително е да се посещава специалист, който се съобразява с разположението на мускулатурата, типа кожа – тънка, дебела...

Масажът, по принцип, се препоръчва за средна и напреднала възраст, и за жени, и за мъже. Използват се масла. Разбира се, за мазни кожа се използват сухи масажи.

Какъв тип епилация за какъв тип кожа е подходящ и препоръчителен? Епилират ли се мъжете?

Лазерната епилация напоследък не се търси много. Предпочита се фотоепилация, защото лазерът може да остави дълбоки, трайни белези.

При лазерната и фотоепилацията се поддават тъмните косми. При русите почти няма ефект.

Масово обаче се използва кола маската, и при мъжете, и при жените. Също и електроепилацията, която е по-болезнена и бавна, но пък е най-безвредна и ефикасна.

Вреден ли е солариумът?

Както солариумът, така и слънцето могат да бъдат и полезни, и вредни.

Трябва да се знае как да се консумират слънчевите лъчи. Кожата има способността, чрез поемане на лъчите, да произвежда меланин, който предпазва кожата от изгаряне, както на външните, така и на вътрешните слоеве.

Слънчевите лъчи, както и солариумът, трябва да се приемат дозирано, за да може кожата постепенно да произведе този защитен слой. Колкото е по-бавен и продължителен този процес, толкова по-добре. В такъв случай нито слънцето, нито солариумът са вредни.

Но прекомерното поемане на слънчеви лъчи или излагане в солариум, за кратко време, вреди на кожата. В такъв случай тя се обърква и започва да трупа пигмент на едно място – където е изгарянето, и започва да прави пигментни петна, дори изменение на клетките, които могат да станат и ракови.

Може ли да бъде преборен целулитът?

Целулитът преди всичко се получава от неправилен начин на живот и хранене.

От ранна възраст човек трябва да практикува правилно хранене, съчетано с много движение и прием на течности – предимно вода.

Антицелулитните програми са много трудни, защото мастната клетка има памет най-малко 6 месеца. За да се премахне целулитът, тази клетка трябва да се третира минимум 6 месеца. Целулит не се маха за ден-два.

Трябва много движение, разделно хранене, поемане на течности. От целулит страдат най-вече жените, които по принцип са предразположени към трупане на повече мазнини, особено по време на бременност.

Можете да посетите козметичен салон “Елиет” на адрес “Дружба” 1, бл. 33, вх. Е, ет. 1 /зад Техномаркет “Европа”/. Работно време – понеделник-събота, от 11 до 19 часа, тел. 79 90 58

КоментариКоментари