IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да върнем блясъка в косата с правилно хранене

8 септември 2005 11 24

Да върнем блясъка в косата с правилно хранене

Лятото вече към края си. Чувствате се отпочинали и и изглеждате свежи. Но дали наистина лятото възражда така безусловно красотата ни? Погледнете косите си- сухи, изтощени, с износен цвят и без никакъв блясък.

Факторите, които увреждат косата през летния сезон са много - високите температури, морската вода и влагата са само част от тях. Повишаването на температурата от 21’C до 35’C чувствително увеличава податливостта на косата към увреждания и чупливост. При ниска влажност косата губи гъвкавостта си, а при висока - се начупва, слепва се и е склонна да поема повече мръсотия. Дори климатикът в офиса отнема от влагата на косата.

Невидими за окото, но рефлектиращи върху косата, ултравиолетовите лъчи атакуват пряко протеините на косъма и отслабват силата и способността на косата да устоява на увреждания. Най-вредно се оказва, обаче, едно от най-приятните неща през лятото- морето. Солта от водата кристализира вътре във фибрите на косата, разрушавайки цялостната структура на косъма и той започва да се цепи. Почти същият е ефектът на хлора от басейните върху косата ни.

Затова се препоръчва редовната употреба на продукти за коса за след плаж, които създават невидим щит срещу голяма част от вредните влияния. Ако не сте го направили по време на почивката, започнете употребата на тези продукти сега. Въпреки че вече не сте на море, слънцето е силно и тук, както и на морския бряг или в планината и косата се нуждае непрекъснато от активна защита.

Все повече фирми за бяла козметика навлизат на българския пазар, за това се наблюдава и все по-голямо разнообразие от продукти, които да задоволят изискванията ни.

Ако обаче не се доверявате на слънцезащитните и подхранващи продукти от аптеките, имате и алтернативни варианти чрез хранене и домашни маски.

Храненето е изключително важно не само за лечението на много заболявания, но и за цялостния ни външен вид - тегло, кожа, коса, нокти и т.н.

Ето и няколко съвета от китайската медицина за възстановяване на косата, чрез приемането на определени храни:

Яжте редовно морски продукти и гъби. И двете храни подсилват енергията на бъбреците и помагат срещу косопад.

1. Косата ви е летяща, слаба, с пърхот и се оплаквате дори и от главоболие?

Опитайте следната рецепта: поставете черупки от миди (или само месото от мидите) във вода да врат 1 час и пийте - 4 седмици. Мидената супа се прави от 6 черупки или 100-200 грама миди и вода.

2. При тънка и без блясък коса: В продължение на няколко седмици през 3 дни яжте пилешка супа. Приготвя се така: 1/2 пиле се сварява, месото се накъсва и се добавят корени за супа, моркови, магданоз, листа от целина и се разпределя на три порции за през деня.

Добър ефект имат също фурмите, черният сусам (сусамовите семенца се задушават с малко мед). Може да опитате и смес от два турски деликатеса: халва и гроздов петмез.

3. При суха коса: В продължение на 4 седмици яжте всеки ден семена от круши.

4. Срещу пърхот: Пийте дневно по 2-3 чаши чай от отвара от коприва. Същата отвара може да се изпозлва и външно за изплакване на косата.

5. При локален косопад: Мажете всеки ден засегнатите места с пресен стрит корен от джинджифил в продължение на 2 седмици.

Ако искате да имате хубава коса, откажете се от сладкишите и мазнините храни, поне за няколко седмици.

КоментариКоментари