IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присаждането на коса в България вече е нормална процедура и променя живота на мъжа завинаги

17 септември 2005 09 04

Присаждането на коса в България вече е нормална процедура и променя живота на мъжа завинаги

Д-р Страхил Ефремов е пластичен хирург с дългогодишна практика. Специалист е в областта и на микрохирургията, ортопедията и травматологията. Член е на Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, Societe аnatomique de Paris и др. В момента практикува в Клиника Малинов в София

Кой метод за присаждане на коса използвате- с биофибри или със собствена коса и кой е по-ефективен?

И двата метода имат своите предимства и недостатъци. Имплантирането на биофибри е много по-лесно, по-бързо и по-евтино. Те обаче са изработени от изкуствен материал, с определена дължина и цвят, тоест прическата не може да се променя; понякога се получава и възпаление на кожата около фибрите, което налага състоянието на кожата да се следи и да се ре имплантират биофибри.

При автотрансплантацията на космени фоликули присаденият косъм е с възможности да расте, така че свободата на избор на прически, цвят на косата, липса на ограничения относно излагане на слънце и поддръжка са много по-лесни. Ето защо аз предпочитам и прилагам този метод.

Какви са рисковете при присаждането на коса?

На медицински език тази интервенция се нарича автотрансплантация на космени фоликули. Което означава, че става реч за оперативна интервенция с всичките възможни от това последствия и усложнения- от хирургична или анестезиологична гледна точка.

За предотвратяването им към всеки пациент се подхожда индивидуално. След преценка на здравословното му състояние се предвижда целенасочена пред оперативна подготовка и следоперативни грижи.

Ако успеем да постигнем 80% прихващане на космените фоликули смятаме резултата за отличен. Най-често се налага на по-следващ етап сгъстяване на присадената коса.

Има ли заболявания или други особености, при които пациентът не може да се подложи на процедурата?

Много общи заболявания, като диабет, сърдечно-съдови болести, увреди на кожата на скалпа водят до неуспех при автотрансплантацията. За това шансовете на всеки един се обсъждат по отделно.

Колко време е необходимо за извършване на процедурата?

Тези операции са доста дълги. Обикновено продължават между 6 и 9 часа.

Трябва ли да се полагат специални грижи за „новата“ коса?

В първите дни след операцията се прилагат специални кремове. След това- не.

Каква е цената на тази процедура?

Цената на всяка процедура или операция се формира от различни фактори. Тук е от значение степента на косопада, големината на полетата засегнати от него, на които ще трябва да се присади новата коса, анестезията, която ще се използва, медикаментите и т.н. По-точно казано цената се определя персонално за всеки пациент.

При т.нар „инцидентен“ косопад- от стрес или подобни състояния, наложителна ли е козметичната операция или има и други методи ( говори се за инжекции, които стимулират растежа на косата в проблемния участък)?

В последните години се създадоха редица медикаменти за подпомагане растежа на косата. В някои случаи те имат добра успеваемост. Ето защо в екипа ни се включва и дерматолог.

Велина Каравасилева

КоментариКоментари

KLERE ( преди 10 години )
FUE Метод Hеограничен брой графти Промоционална цена 2600 Лева !http://***.hairtransplantationbg.com/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
zlatko ( преди 10 години )
Moga da preporacham - 1490 евро без значение от броя на присадените косми! http://***.hairtransplantationbg.com/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Вал ( преди 11 години )
1000 фоликули 1000 евро и действай не ги слушай тези скръндзи кефа цена няма
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
zakos ( преди 11 години )
gluposti na tarkaleta struva okolo 4-5 leva na gnezdo tva sa nqkolko kosama :D za 10 chasa okolo 2500-3000 kosam mojesh da smetnesh . i kosata ostava v smisal tq si e tvoqta kosa :D smisal 100% nqkade 10 godini nqma da imash problem s neq :) 10000-12000 hilki e baq shte poevtineqt sled 5-6 godini oshte sme nazad nie ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
petq ( преди 11 години )
shahdy ( преди 11 години )
pich ostavssh si pleshiv zashtoto samiq ti organizum ne priema kosata pak shte padne nqma smisul
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
tanq ( преди 12 години )
mariq taneva ( преди 12 години )
zlatko iliev ( преди 12 години )
Zdraveite .Vav moita familiq sichki sa pleshuvi i neznam ako si presdq kosa dali nqma pak da oplesheveq takav mie gena MOLQ OTGOVORETEMI .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар