Към категорията бързо хранене (fast food) хората обикновено отнасят храната в заведенията от типа на McDonald’s и KFC.
Да, но много от нас се хранят бързо, дори да са си вкъщи и да са си сготвили вкусна, питателна храна. Просто не могат да дъвчат хапките по трийсет пъти, да говорят със своя събеседник и да се наслаждават на ястията дълго и спокойно. За съжаление, този маниер на скоростно хранене е доста вреден.
Твърде бързото поглъщане на храната може да увеличи риска от развитието на болестта диабет. До такива резултати води изследване на учени от Литва. Авторите на проучването от Литовския университет са установили, че хората, които се хранят твърде бързо и поглъщат лакомо всяка храна, са изложени на 2,5 пъти по-висок риск от това да развият диабет от тип 2.
Изследването е обхванало 702 души, на 234 от които наскоро е била поставена неприятната диагноза.
Участниците са попълвали подробни въпросници за начина си на живот - дали употребяват цигари, алкохол, дали тренират редовно, както и за хранителните си навици. Отчетени били също техните ръст, възраст и килограми, за да се изчисли индексът на телесната им маса, определящ дали човек е с нормално или наднормено тегло и дали страда от затлъстяване.
Специалистите обясняват, че храненето на "бързи обороти" допринася за увеличаване на теглото, а излишните килограми се свързват с повишен риск от диабет.
Резултатите от проучването са представени на организираните съвместно Международен и Европейски конгрес по ендокринология във Флоренция.