fallback

Безопасни ли са дъвките без захар за зъбите ни?

21 May 2012 05:20

Оказва се, че не само захарта причинява кариеси

Снимка: Dreamstime

Родителите и зъболекарите отдавна знаят, че прекалената консумация на захар разваля зъбите. Кариесите се появяват, когато бактериите превръщат захарта в разяждаща емайла киселина.

Но дали алтернативите на захарта са по-безопасни? Според проучване публикувано от Британският Дентален Журнал, съществуват много малко доказателства за това. Дори е установено, че най-често използваните подсладители като ксилитол и сорбитол могат да причинят повреда на емайла, ако се приемат в комбинация с добавки като консерванти и изкуствени аромати и оцветители.

Автор на статията:
Мария Димитрова
Сподели
кариеси подсладители сорбитол ксилитол дъвки без захар
0 коментара
fallback