IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научете как сънувате

28 май 2012 14 20

За да можете напълно да разберете и запомните вашите сънища е най-добре да научите повече за циклите на съня и как те влияят на будната част от живота ви.

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Науката ни казва, че всеки от нас сънува общо 2-3 часа на нощ. Лишени от сънища заради недоспиване или стрес, можем да станем раздразнителни и неориентирани, което би могло да се поправи, като интензивно сънуваме при първа възможност.

Сънищата на децата са по-къси от тези на възрастните и често в тях участват животни и чудовища. Почти 40% от детските сънища са кошмари, което може да се дължи на естествения процес на научаване да се справят с живота.

Всяка нощ преминаваме през четири основни фази на сън, които се повтарят през около 90 минути. По време на тези цикли, сънят ни варира между близка до будно състояние реалност и дълбоките ни духовни светове. Важно е да знаем че, ако цикъл на дълбок сън бъде нарушен, ще ни е трудно да си починем истински и да се възстановим, а може да се стигне и до лесна загуба на целенасоченост през следващия ден.

  • Първа фаза: Мозъчните вълни преминават от будната си фаза (бета) към по-отпуснато (алфа) състояние, където може да чувстваме, че се носим или плаваме и образи преминават през съзнанието ни. Мускулите ни се отпускат, а пулса, кръвното налягане и телесната ни температура леко спадат.
  • Втора фаза: Мозъчните ни вълни се забавят още, докато стигнат ниво познато като тета. Вече сме в полузаспало състояние, характеризирано с много леки мозъчни импулси. Повечето сънища започват тук, като очите започват да се движат бързо зад клепачите. Това се нарича Скоростно очно движение (Rapid Eye Movement) или REM-сън и трае от няколко минути до час.

По време на този сън крайниците ни може да трепнат, но по-голямата част от тялото ни е парализирано. Сърцебиенето може да стане неравномерно, както и дишането. Когато се събудим от този сън, лесно си го спомняме. Новородените са в състояние на REM сън от 8 до 10 часа на ден. До петия ни рожден ден сънят ни вече е почти с ритъма на възрастен.

  • Трета и четвърта фаза: В тези две фази между 20-та и 40-та минути от заспиването ни, мозъчните ни вълни са вече в ултра бавна, постоянна делта честота, която довежда дълбокия сън. Прогресираме от 20% делта вълни в трета фаза до над 50% в четвърта. Ако се събудим през някоя от тези фази, се чувстваме замаяни и изгубени. Опитайте се да спрете разбуждането в този момент, за да продължи сънят.

На подрастващите и малките деца са им нужни около 10 часа сън в денонощието, докато хората над 65 години се нуждаят от около 6 часа сън.

На нормален възрастен човек са му нужни около 8 часа сън, а някои изследвания сочат, че на жените им е нужен около час повече сън, отколкото на мъжете и липсата на този час прави жените по склонни към депресия.

КоментариКоментари