IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за хомеопатията

19 декември 2005 09 18

Съществена и малко позната част от алтернативната медицина е хомеопатията.

Какво трябва да знаем за хомеопатията

От д-р Ралица Стоева

Съществена и малко позната част от алтернативната медицина е хомеопатията. Тя обаче все по-настойчиво се популяризира и като своеобразен научен метод, намиращ все повече привърженици. Едни се стремят да я обяснят научно, а други изразяват своя натрупан опит в сферата на окултизма.


Хомеопатията се използва по света повече от 200 г. Лекуващите с нея считат , че тя не само премахва симптомите , но и помага на пациента да осъзнае причините довели до появата на болестта и да запази доброто здраве за дълъг период от време.

Самуел Кристиан Ханеман , в своя оригинална статия , публикувана в 1796 г. е писал , че основната идея на хомеопатията е “подобното се лекува с подобно”. Той стига до това убеждение след провеждане на редица наблюдения. Това означава, че оплакванията причинени от свърхдозата на дадена субстация са оплаквания, които могат да бъдат излекувани чрез малки дози от тази субстанция.

Името на хомеопатията идва от същата идея. То произлиза от две гръцки думи, означаващи " подобие + страдание ".

Лекарствата, които хомеопатите използват се правят от много различни съставки. Много от тях произлизат от растения, но има и минерали, метали и някои отрови, които са намирали приложение в медицината поколения наред. След предварителна подготовка на суровия материал лекарството се приготвя чрез серия от разреждания и сукусии ( енергични разклащания ) в разтвор на алкохол и вода.

Това се прави няколко ( три или четири ) пъти или много хиляди пъти. Разреденото така лекарство после се използва в течен вид или с него се напояват таблетките или гранулите за удобство на пациента.

Независимо от развитието на медицинската техника и ежедневната поява на пазара на нови и все по-силни лекарства здравословното състояние на човечеството като цяло продължава да се влошава.

Постоянно сме атакувани от медиите и рекламите с информация за поредното “откритие”, което ще ни излекува, ще ни направи по-красиви и спокойни. Истината е, че това все не се случва.

Използвайки все по-широко в бита синтетични козметика, храни и лекарства, ние все повече се отдалечаваме от природата, натрупваме в организмите си токсини и чужди за тях вещества, подтискаме нормалните процеси, които ни осигуряват живот, страдаме психически.

През последните години в медицинската практика широко навлязоха различни “съвършени” инструментални технологии и методи за диагностициране. Лекарят започна да не вярва на усета и знанията си, а разчита на резултатите от различните визуални и лабораторни изследвания. Той спря да лекува болния човек, а се съсредоточи върху уточняването на диагнозата. За съжаление за него “профилактика” означава “ваксинация”.

Медикът забрави за диетичното хранене, закаляването, билките, отбягването на стреса. Оттам е нормална и реакцията на пациентите – те не се наблюдават, не търсят сами причината на тяхното страдание, не си помагат сами.
Болният човек вече е свикнал (за съжаление) да отиде при лекаря, да се подложи на назначените изследвания и да излезе от кабинета с рецепта на лекарството без да положи никакви усилия за своето излекуване.

През последните десетилетия се забелязва значителна промяна в начина на мислене на хората. Започна да се отдава значение на все повече природни методи за лечение, поставяйки ги на научна основа, доразвивайки ги и адаптирайки ги към съвременните социални и правни условия.

Двеста години след появата на този метод съвременната наука все още не може да го обясни напълно, поради което и не може да го приеме. Обикновено учените се отнасят скептично към хомеопатията, като някои я считат просто за шарлатанство.

От друга страна, налице са редица труднооспорими факти в нейна полза. За пореден път в историята на човешкото познание натрупан опит остава необяснен.

У много пациенти се установява бърз лечебен ефект. Въпреки обясненията на скептиците, че става дума за внушение или самовнушение и че хомеопатичните лекарства не издържат на сериозен плацебо тест, често непосредственият резултат е очевиден, а статистическа-та проверка (ако се вярва на нейната добросъвестност) говори за статистически значими ефекти. Във всяка подобна ситуация се създават празнини между липсата на рационално обяснение и очевидния резултат.

Съвременната медицина разполага с богат избор от най- разнообразни лекарствени средства. Обаче сред тях сигурно няма други, които да предизвикват такива противоречиви мнения и спорове, както хомеопатичните продукти. Хората се притесняват, защото хомеопатичните средства имат много необичайна природа. Разреждането на активното вещество в хомеопатичните лекарства е от толкова висока степен, че на един атом от него се падат милиони атоми на разтворителя главно вода.

Това означава, че пиещият такова лекарство поглъща почти 100 процента само вода. В този смисъл е чудно защо хомеопатичните средства все пак действат. На пръв поглед те са чисто плацебо.Характерно е и това, че се прави така наречената динамизация на разтвора разреждането протича с едно непрекъснато раздвижване на течността.

Има сериозни опасения ,че този метод представлява опасност с мистицизма си , и неговото действие се дължи на някакви магии и заклинания.

Хомеопатичните продукти имат необичайна природа. Физиците са изразили мнение /имайки предвид природата на тези лекарства/, че възможната връзка с квантовите явления, е привидна.На сегашния етап всякакви категорични твърдения, че хомеопатията е напълно обяснена от науката, са псевдонаучни.

Истината е, че нещата са спорни и твърде неясни. Практически наблюдения спомагат за едно по-правилно ориентиране на онези, които проявяват любопитство.

Показателно е, че не е задължително хомеопатът да има медицинско образование, въпреки че напоследък все повече дипломирани лекари завършват специалните школи по хомеопатия.

Обичайният преглед в поликлиниката, който обикновено трае около петнадесет минути и изследва симптомите на заболяването в кабинета на хомеопата се замества от двучасово интервю. Най-напред той изслушва историята на заболяването. Без да бъде прекъсван или насочван, пациентът може да сподели всичко, което счита за важно. След това му се задават въпроси, повечето от които нямат нищо общо с конкретното заболяване, но се твърди, че давали цялостна картина за физическото и емоционалното му състояние.

Той споделя в каква поза спи, коя е любимата му храна, обича ли животните и кои, споделя и страховете си. Има въпроси, свързани с характера и темперамента, също и касаещи общуването. Така интервюто се превръща в обстойно изследване, което надниква доста дълбоко в интимния свят на пациента.

Първият въпрос от интервюто например е за датата, месеца и годината на раждане. И тъй като лекарят хомеопат не е ангажиран като личния лекар да води някакъв регистър, това е и първият повод за безпокой-ство. Голяма част от хомеопатите се интересуват от астрология и съобразяват своята работа с данните от личните си хороскопи и тези на своите пациенти.

Впоследствие хомеопатът обяснява, че интервюто не е самоцелно, но е специален подход. Според резултатите става определянето на хомеопатичните препарати, което е строго индивидуално. Важно е да се отбележи, че назначаването на хомеопатични лекарства става не според поставената диагноза, а според съвкупността от физически, емоционални и психически симптоми.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари