Настъпва сезонът на черешите. Черешов пай, конфитюр от череши, вишновка- стотици са рецептите, в които има череши или вишни.
Дивите череши са съществували векове наред в местата с умерен климат в Азия, Европа и Северна Америка. В днешни дни съществуват стотици видове селекции на тези плодове, различни по цвят и сладост.
Много малко хора знаят, че черешите и вишните са чудесно лекарство срещу някои болести.
При подагра, например, е добре да се приемат поне по 15 череши на ден. Плодът може да се замени със сироп или чай от черешови дръжки.
Чай от черешови дръжки се приготвя по следния начин: шепа добре измити черешови дръжки се заливат с литър вряла вода и се оставят на къкрят на котлона в продължение на 7 минути. След това течността трябва да преседи поне 20 минути. Ежедневно се приемат по 2 чаши от течността.
Не само плодовете на черешата са полезни. Кората на дивата череша е широко използвана при приготвянето на сироп против кашлица.
Домашен сироп против кашлица можете да направите като сложите да заврят 750 мл. вода, смесени със 150 грама уиски и 150 грама меласа.
След като сместа заври, котлонът се намалява на едно и се прибавя 1 чаена чаша нарязана кора от дива череша (продава се в аптеките, ако стрита дозировката е 1 супена лъжица). Разбърква се добре с дървена лъжица и се оставя да къкри в продължение на 25 минути, докато сместа леко се сгъсти. След това се сваля от котлона, оставя се да преседи още 15 минути, прецежда се и се бутилира. Съхранявате на хладно и сухо място. Приемат се по 2-3 суп.лъж. от сиропа няколко пъти на ден.
Сиропът облекчава кашлица, дължаща се на бронхиална астма, бронхит, емфизем, тютюнопушене или грип.
Сезонът на черешите
19 декември 2005 10 21Много малко хора знаят, че черешите и вишните са чудесно лекарство срещу някои болести

Сподели
Коментари


Още от Здраве
Коментари
