IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижите за децата забавят стареенето

10 юли 2012 05 20

И при хората, и при пчелите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако досега сте си мислили, че гледането на малки деца води до затъпяване, а ходенето на работа повишава интелекта, то учените доказаха друго. Оказва се, че ако си стоиш у дома и се грижиш за наследниците си, имаш много по-добри изгледи да запазиш младостта си за по-дълго, отколкото, ако всеки ден се отправяш към службата, а оставяш децата на детегледачката.

За да останем максимално дълго време млади, трябва да мислим като пчели, твърдят учените от университета на щата Аризона.

Специалистите установиха, че старите пчели се подмладяват и забавят стареенето на мозъка си, когато поемат задълженията, с които са натоварени по-младите им посестрими.

И тъй като тези насекоми имат мозъчни клетки, подобни на човешките, новите открития подсказват, че хората могат да преустроят социалния си живот, така че да запазят умовете си по-дълго време млади, независимо от възрастта си.

"Когато пчелите остават в кошера и се грижат за ларвите, те запазват непокътнат умствения си капацитет, коментира ръководителят на екипа Гро Амдам. Но когато спрат да бъдат "детегледачки" и отлетят от кошера, за да търсят храна, същите насекоми започват да остаряват невероятно бързо. Телата им губят окосмяването си и което е най-важно, мозъчната им дейност драстично се променя - те губят възможността да учат нови неща".

Специалистите върнали някои от споменатите пчели отново при ларвите в първите дни, след като тръгнали в търсене на храна. Това значително подмладило мозъците им и церебралната им функция. Промяната се дължала на протеина Prx6, който се среща и при хората и е известен с това, че ги предпазва от деменция, включително и от болестта на Алцхаймер.

В този ред на мисли, много важно за застаряващите хора е те да бъдат включени в дейности, свързани с контакти с малки деца. Това ще се отрази благотворно на умствените им способности, твърдят учените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари