IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажете „Стоп“ на хремата

30 декември 2005 12 24

Представяме ви малък пътеводител в битката с хремата

Кажете „Стоп“ на хремата

Кихане, подсмърчане, километри носни кърпички- всички минаваме през кошмара на хремата, особено през зимата.

Течащият нос през зимата се е превърнал едва ли не в традиция. Но тъй като традициите са за това, за да не се спазват, ви представяме малък пътеводител в битката с хремата.

Обратно на разпространеното мнение, хремата не е следствие само от лошото време или смяната на температурата. Студеното време кара организма да работи на пълни обороти, за да поддържа нормалната 37-градусова температура.

Тъй като така се изразходва много енергия, тялото е податливо на вируси. Ползването на градския транспорт и вечерята в пренаселени ресторанти улесняват пренасянето на хремата, а и на всички заразни болести.

Когато носът ви почне да тече, а очите ви сълзят, това е сигурен белег, че малка група вирусчета са се заселили в носната ви кухина.

Те имат най-различни стратегии за прескачане от един човек на друг. Най-често това става чрез кихането и кашлянето на вече болен човек. Освен това вирусите полепват и по всичко, до което се допре човек с хрема.

Оттам насетне вирусите си пробиват много лесно път към носоглътката, където започват да се размножават безпроблемно.

Хремата не е тежка болест, но е много трудно да се измъкнете от нея. Един възрастен човек хваща хрема средно между два и пет пъти годишно. Няма никакъв смисъл да пиете антибиотици- те не помагат при грипните вируси.

Това, което можете да направите, е да облекчите симптомите и да направите всичко възможно да не предадете хремата на близките си.

Когато усетите, че се разболявате, трябва да предприемете няколко прости стъпки.

Овладейте началните симптоми на треската, използвайте капки, мехлем или спрей за нос, които да ви помогнат да дишате по-свободно и едновременно с това вземете мерки за повишаване на защитните сили на организма.

Ефикасни средства са аспирин и парацетамол. В комбинация с капки за нос са достатъчни, за да овладеете неразположениетоот начало . Огромните количества витамин С ще ви помогнат да се възстановите за по-малко от седмица.

При децата хремата не е чак толкова честа, но ако неразположението на детето ви продължи повече от два-три дни и към течащото носле се прибави и кашлица, най-добре е да се консултирате с лекар.

КоментариКоментари