IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не пипайте лицето, за да се спасите от грипа

3 декември 2012 15 40

Така бактериите най-лесно попадат в организма

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сезонът на гриповете, вирусите и всички бактерии настъпи. И колкото и витамини и ваксини да си слага човек, пак не е застрахован, че някой в градския транспорт или магазина, няма да му кихне пред лицето или да се изкашля мощно.

Освен да взимате обичайните превантивни мерки (като повече топли храни, плодове и зеленчуци, чайове, дебело облекло и т.н.), не забравяйте да си миете често ръцете и не докосвайте лицето си, когато сте извън дома си, съветват от Daily mail.

Ръцете са източник на бактерии, тъй като непрекъснато пипаме различни неща. А когато несъзнателно докосваме и лицето си, вероятността бактериите да попаднат в носа или устата ни, е много голяма.

Американски и бразилски учени наблюдавали 249 души на обществени места във Вашингтон и Флорианополис, Бразилия. Те установили, че тези хора пипат средно по 3 различни предмета на час и докосват лицето си почти 4 пъти за същото време.

При грипни епидемии д-р Владимир Алонсо от екипа, провел изследването, съветва да избягваме да търкаме лицето си и да се грижим по-сериозно за поддържане на имунната си система.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари