IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете алкохола, за да бъдете слаби

3 януари 2013 06 20

Ще ви отнеме почти час на пътеката, за да изгорите калориите от две чаши вино

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора подценяват негативния ефект, който оказва алкохолът върху теглото им. Установено е, че един литър светла бира има същия брой калории, както три шоколадови бисквити. Според световни здравни специалисти алкохолът е една от най-важните причини за неуспеха в отслабването.

След пушенето, наднорменото тегло е най-големият рисков фактор за развитие на рак. Пиенето на една халба бира ежедневно увеличава с една пета риска от развитие на рак на черния дроб, както и на рак на дебелото черво. Статистиката показва, че само във Великобритания около 20 000 ракови случая годишно са свързани с алкохола.

В интернет вече има създаден алкохолен онлайн калкулатор, който показва в кои напитки колко калории се съдържат. Например, в две чаши вино по 175 милилитра всяка, се съдържат общо 248 калории. Същото количество калории може да намерите в три шоколадови бисквити. Простите изчисления показват, че ще ви трябват 52 минути на пътеката, за да изгорите приетите калории от две чаши вино.


В един грам мазнини се съдържат девет калории, докато чистият алкохол има в себе си почти седем за същото количество. От дълго време се говори за положителното влияние на пиенето върху сърцето. Трябва да се отбележи обаче, че такова се наблюдава само при жени и мъже над 40-годишна възраст.

Спирането на алкохола може да окаже силен ефект върху намаляването на килограмите, както и за поддържането на здравословно тегло, пише вестник Daily Mail. Също така има сериозни научни доказателства, че алкохолът сам по себе си е фактор за развитие на рак. Някои изследователи предполагат, че той уврежда ДНК-то в случаите на рак на гърдата, червата, устата и черния дроб.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари