IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Шоколадът и стресът провокират мигрената

21 март 2006 10 28

Шоколад, алкохол, мазни меса и изкуствени подсладители могат да отключат пристъп на мигрена при невнимателна консумация

Шоколадът и стресът провокират мигрената

Мигрената се отключва от различни фактори и причинява различни проявления при всеки пациент. Установено е, че голяма част от болните са свръхчувствителни към храни, които провокират болестта.

При някои случаи пристъпът може да бъде предизвикан от хормонални, емоционални и външни фактори, или просто от умора. За „отключващ фактор” (тригер) на мигрената се посочва и хормона естроген, което може да обясни защо мигрената се среща по-често при жени, отколкото при мъже.

Най-често срещаните провокиращи фактори са:

Храни: шоколад, алкохол, сирене и други млечни продукти, кафе и чай /кофеин/, мазни меса, изкуствени подсладители, цитрусови плодове, ядки, пушени риби.

Физически фактори: липса на сън или преспиване, умора и изтощение, внезапно и силно напрежение, нарушения в хранителния режим.

Хормонални: менструация, овулация, промяна в хормоналните нива. Установена е връзката на мигрената с нивата на свободните естрогени. Това е и основната причина за изчезването на болестта при настъпването на климактерична възраст при жените.

Психически: стрес, тревога и безпокойство, депресия.

Фактори от външната среда: мигаща или ярка светлина, флуорисцентно осветление, промени във времето, силни миризми /включително парфюми/, повтарящи се шарки и форми /райета, зиг-заг/, замърсяване на въздуха, пасивно пушене, пътуване.

Лекарствени: нитроглицерин, някои медикаменти за високо кръвно, диуретици, антиастматични лекарства.

КоментариКоментари