IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хипноза помага при проблем с червата

19 февруари 2013 15 40

Редица изследвания от 1980 година доказват ефективното действие на хипнозата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Синдромът на дразнимото черво (СДЧ) е разпространено разстройство на дебелото черво, което причинява дискомфорт, болки в корема, подуване, запек и диария. Точните причини за появата му остават неизвестни. Оказва се, че при най-тежките случаи на СДЧ, болните могат да получат облекчение с помощта на хипноза. Редица изследвания още от 1980 година насам доказват, че хипнозата може да помогне на хора, при които стандартното лечение на СДЧ не е успяло.

Най-новото проучване по темата показва, че хипнозата може да бъде успешна, дори тя да се извършва от терапевти в обикновени условия, а не във високоспециализирани медицински центрове. Различни тестове показват, че пациенти, подлагащи се на хипнотично лечение, имат по-отчетлив спад в симптомите на болка и подуване на корема.

Стандартното лечение на СДЧ включва промени в хранителния режим, добавки с фибри, както и лекарства срещу запек или диария. За много хора този подход се оказва успешен. Но за останалата част от пациентите, които не се повлияват от обикновеното лечение, се налага използването на психологически терапии, а именно хипноза и когнитивно-поведенческа терапия.

Настоящето изследване проследило два подхода в борбата със СДЧ. Първият подход бил болните хора да се подлагат на хипноза в частни клиники, а вторият пациентите да се срещат с психолози в болницата по гастроентерология. Оказало се, че ефектът от лечението в „реални условия“ бил наистина успешен. Въпреки това за много пациенти представлява трудност да намерят специалист, при който да се подлагат на лечение, защото терапията чрез хипноза е труднодостъпна.

Когнитивно-поведенческа терапия има за цел да промени нездравословните модели на мислене и поведение, които допринасят за здравословните проблеми на хората. Идеята на хипнозата, свързана със СДЧ, е да даде на хората усещането за контрол над техните храносмилателни симптоми. Важно е да се уточни, че все пак хипнозата не е средство за лечение на СДЧ, тя само облекчава неговите симптоми.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари