IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разчитаме сигналите на тялото си

8 май 2006 12 23

Малки подутини в гърдите или остра болка ниско долу- не винаги това трябва да е повод са притеснение

Как да разчитаме сигналите на тялото си

Болката, подуването, неприятно усещане- това са все начини на тялото ни да ни даде сигнал, че нещо не е наред и трябва да се погрижим за него.

Жените трябва да са изключително чувствителни към сигналите, които им подават две места от тялото- гърдите и половите органи.

Малка бучица на гърдата

При младите момичета малките бучици в гърдите се дължат най-често на подуване на лимфен възел или уголемяване на млечните канали седмицата преди идването на менструация.

След няколко дни тези подувания изчезват. Ако бучицата продължава да е там и след края на цикъла ви и особено ако сте над 40 години, би трябвало да потърсите съвет от лекар, който ще прецени дали да ви назначи преглед на мамограф.

Преглеждайте гърдите си редовно, свикнете с обичайните промени, които настъпват и при съмнение отидете на лекар.

Болки в гърдите

Да го кажем направо- раковите образования не болят, така че не започвайте веднага да си мислите за това заболяване, когато усетите болка.

Преди цикъл е нормално да усещате гърдите си по-подути и болезнени- това се дължи на промени във физиологичните функции на женското тяло.

За да облекчите усещането, носете удобни сутиени и избягвайте резки движения.

Зачервяване

Най-честата причина са изкуствените материи, които причиняват кожни раздразнения. Избирайте бельо от естествени материи и без много украшения, които също могат да причинят зачервяване.

Болки в яйчниците

„Нормалните“ болки в яйчниците са в два момента от месеца- по време на менструация и две седмици след края й- тогава настъпва следващата овулация и е нормално да усещате лека болка.

При всички други случаи трябва да посетите възможно най-бързо личния си лекар.

Ако болката се появява по време на секс, ако имате пареща болка или течение, това е сигурен сигнал, че нещо не е както трябва и посещението ви при гинеколог е задължително.


КоментариКоментари