IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изморени очи - болестта на високите технологии

9 май 2006 08 16

В днешно време натоварваме очите си много повече, отколкото преди 50 години и те ни отвръщат с пареща болка и сълзене. По-чести почивки и профилактика ще ви помогнат да запазите очите си здрави

Изморени очи - болестта на високите технологии

Замисля ли сте се колко често използваме очите си? Отговорът е „непрекъснато“. От момента, в който се събудим, до момента, в който заспим, очите са най-експлоатираното сетиво.

Толкова сме свикнали да гледаме, да виждаме, да се взираме, че често не си даваме сметка, че очите ни също имат нужда от почивка и специална грижа, за да ги запазим в добро здраве.

Работа с часове пред компютъра, филмите, игрите – гледането на близко всъщност не е присъщо за очите. Напрягането на очните мускули да фокусират обекти на близко разстояние изморява зрението, както се изморяват мускулите ви, когато правите коремни преси.

В резултат на тази умора, започвате да усещате онази пареща болка и сълзене, което лекарите определят като „изморени очи“ и обясняват, че това е най-честата причина, поради която се сещаме да отидем на очен лекар.

Други симптоми на изморените очи са „раздвоен“ образ, сърбеж, свръх чувствителност към светлина, главоболие, световъртеж, обясняват специалистите от Доктисимо.

Най-често тези симптоми се проявяват вечер, след тежък работен ден или след ожесточени нощни компютърни битки в интернет-клуб.

Специално лечение на изморените очи няма, а трябва да се спазват определени правила, с които да се предпазите от умора на очите.

Колкото и да е важна задачата ви пред компютъра, отделяйте поглед от монитора на всеки тридесетина минути. Гледайте известно време в най-отдалечената възможна точка, така очите си почиват.

Мигайте често. Когато човек се взира в монитора или в телевизора, броят на миганията в минута намалява няколко пъти. Бързото затваряне и отваряне на клепачите обаче служи за овлажняване на очната лигавица и ако не се прави достатъчно често, очите буквално „изсъхват“.

В такива случаи помагат „изкуствените сълзи“- капки, които са направени на базата на физиологичен разтвор и овлажняват очите.

Когато вечер се върнете в къщи, не бързайте да включите телевизора. Легнете удобно, вдигнете крака на по-високо място и затворете очи за десетина минути. Така ще се възстановите кръвообращението си, ще се отпуснете и ще помогнете на очите ви да се възстановят.

При всички случаи посетете офталмолог, който ще определи дали наистина става дума само за изморени очи или имате намалено зрение.

КоментариКоментари