IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наднорменото тегло причинява глухота?

21 юни 2013 05 20

Тийнейджърите със затлъстяване са изложени на 50% по-голям риск от проблеми със слуха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Затлъстяването е един от основните проблеми в развитите страни. Знае се, че наднорменото тегло може да се отрази пагубно на здравето на човек. Ново изследване добавя още една опасност, която крият многото килограми и по-специално при младежите. Оказва се, че тийнейджърите с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от проблеми със слуха.

Учени установили, че подрастващите, страдащи от затлъстяване, са изложени на два пъти по-голям риск от едностранна загуба на слуха. Това е първото доказателство, че наднорменото тегло може да бъде свързано със слухови промени при юношите. Резултатите от изследването показват, че затлъстяването има връзка със сериозна загуба на слуха при всички честоти. Сензорната загуба на слуха е причинена от увреждане на вътрешните клетки на ушите.

Най-висок е рискът при нискочестотната загуба на слуха – 15% за младежите с повече килограми, в сравнение с 8% за тийнейджърите с нормално тегло. Хората с ниска честота на загуба на слуха не успяват да чуват звуци в честотите под 2000 херца. В повечето случаи те все още разбират речта на останалите добре, но имат затруднения да чуват в групи или на шумни места.

Предишни изследвания показват, че 80% от подрастващите, които имат проблеми със слуха, всъщност нямат представа за това. По тази причина младежите с наднормено тегло редовно трябва да ходят на прегледи, за да могат да се лекуват по подходящ начин и да избегнат когнитивни и поведенчески проблеми, пише вестник Daily Mail. Според експерти са необходими допълнителни изследвания, чрез които да се определят последствията от подобна ранна загуба на слуха.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари