IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите жени са по-здрави

15 май 2006 08 12

Най- здрави са жените, които изпълняват ролята на съпруга, майка и работеща жена

Работещите жени са по-здрави

Работещите жени са по-здрави от тези, които си стоят вкъщи, показва ново британско проучване, съобщава ВВС.

Специалистите са изследвали 1 200 жени на възраст между 15 и 54 години в продължение на няколко десетилетия. Глобалното проучване има за цел да покаже здравословното състояние на британките и факторите, които го определят.

Анализът на анкетните карти показва, че жените след 50-годишната възраст, които са омъжени, имат деца и постоянна работа, са в значително по-добро здравословно състояние, отколкото жените, които не са изпълнявали и трите роли.

Жените, които са били домакини през по-голямата част от живота си, определят здравето си като „разклатено“, показва още проучването. Веднага след тях са самотните майки и жените без деца.

38% от домакините страдат от наднормено тегло, за сравнение- от работещите жени само 23% са с повече килограми от необходимото.

Причината за тези резултати е фактът, че домакините се движат много по-малко от работещите жени, готвят повече и съответно ядат повече, обяснява ръководителката на проучването д-р Ан МакМън.

„Анкетирахме жени от различни възрасти, с различно възпитание, но при всички реузлтатите са едни и същи. Сигурна съм, че в която и държава да се направи това проучване, изводите ще са същите“, обяснява д-р МакМън.

„Вярно е, че жените, които работят и имат натоварен график, са подложени на стрес. Но се оказва, че в дългосрочен план това има положително влияние върху здравето им, стига да се научат да управляват напрегнатите ситуации“, завършва тя.



КоментариКоментари