IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвенето със зехтин е загуба на пари

2 юли 2013 05 20

Маслиненото олио губи своите ползи за здравето след нагряване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно ново изследване, готвенето със студено-пресован зехтин е напълно ненужно и си е чисто прахосничество на пари. Изследователите от Университета в Порто, Португалия разкриват, че зехтинът губи полезните си свойства, когато претърпи термична обработка.

Известно е, че олиото от маслини съдържа повече антиоксиданти от слънчогледовото олио, например, което го прави по-полезно за здравето на хората. Проблемът е, че тези антиоксиданти се разграждат напълно, когато зехтинът бъде нагрят и така се губят не само неговите ползи, но и доста пари, тъй като той е относително по-скъп продукт от другите видове растително олио.

Почитателите на гурме кухнята, както и топ готвачите, предпочитат да използват зехтин в приготвянето на своите ястия, защото той има по-отличителен вкус Но дали това е нужно в ежедневието?

Ако имате високи доходи и можете да си позволите да готвите със зехтин, това е ваш личен избор, но ако го правите, само защото си мислите, че това е най-здравословният вариант, то се лъжете.

Вярно е, че маслиновото олио съдържа биоактивни компоненти – т.нар. фенолни съединения, които предпазват от различни видове заболявания като рак, например. Учените обаче твърдят, че високата температура намалява силата на фенолните съединения.

„Употребата на студено-пресован зехтин (Екстра върджин) като продукт за готвене се увеличава в световен мащаб", казват специалистите в бранша.

Въпреки това различните практики за готвене - от пържене, през варене, до готвене в микровълнова фурна - несъмнено променят химическия състав на маслиновото олио и то става точно толкова полезно за човешкия организъм, колкото са и другите рафинирани растителни масла. Ето защо не си струва да се готви със зехтин, най-малкото, защото е икономически неизгодно.

Има начини човек да извлече ползите от зехтина чрез храната си и един от тях е той да се добавя към края на термичната обработка на ястието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

ExtraVirgin.BG ( преди 3 години )
Ето и мнението на сомелиера по зехтини Пепе- При финансова възможност е препоръчително да се готви и пържи със истински Екстра Върджин зехтин, до 180 градуса обаче. Истина е, че при температурно третиране истинският Екстра Върджин губи не малка част от полезните и вкусови качества, но за разлика от почти всички други познати масла за Земята, истинският Екстра Върджин не отделя канцерогени!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Валентин ( преди 9 години )
За по-глупавите ще поясня - написаното в статията не значи, че трябва да спрем да ядем зехтин или че трябва да ядем храната си без да добавяме зехтин в нея.Например бихме могли да добавим зехтина след като сме сготвили храната и температурата и е спаднала под 40 градуса по Целзий (т.е. непосредствено преди храненето).По този начин хем ще ядем храната си със зехтин (храната ще се овкуси), хем няма да му се губят полезните вещества заради термичната обработка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Teodora Boneva ( преди 9 години )
Зехтина е по-плезен и които може да си го позволи, защо Не ;) пък и защо да следваме болшинството.... Разнообразието и различните варианти е най-доброто, след което сам избираш за себе си най-доброто ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар