fallback

Готвенето със зехтин е загуба на пари

02 July 2013 05:20

Маслиненото олио губи своите ползи за здравето след нагряване

Снимка: Dreamstime

Според едно ново изследване, готвенето със студено-пресован зехтин е напълно ненужно и си е чисто прахосничество на пари. Изследователите от Университета в Порто, Португалия разкриват, че зехтинът губи полезните си свойства, когато претърпи термична обработка.

Известно е, че олиото от маслини съдържа повече антиоксиданти от слънчогледовото олио, например, което го прави по-полезно за здравето на хората. Проблемът е, че тези антиоксиданти се разграждат напълно, когато зехтинът бъде нагрят и така се губят не само неговите ползи, но и доста пари, тъй като той е относително по-скъп продукт от другите видове растително олио.

Автор на статията:
Teodora Dragoeva
Сподели
готвене олио зехтин
1 коментара
fallback