IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преждевременната еякулация не е заболяване, а липса на умение

18 май 2006 07 46

Д-р Румен Бостанджиев отговоря специално за Tialoto.bg на въпросите за този често срещан проблем при мъжете, за който те отказват да говорят

Преждевременната еякулация не е заболяване, а липса на умение

Винаги проблемите в сексуалния живот са били омаловажавани, а успехите- леко преувеличавани.

В стремежа си да ви помогнем да направите успехите си още по-добри и да се справите с проблемите, се свързахме с д-р Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт, който ни разказa повече за преждевременната еякулация- проблем за много мъже и причина за неудовлетвореност на много жени.

Какви са симптомите на това заболяване?

Като преждевременна се определя еякулацията , която настъпва преди желаното и от двамата сексуални партньори време и става пречка жената да постигне удовлетвореност от сексуалния контакт.

На практика това е не е някакво заболяване, а липса на умение за контрол върху изпразването.

Мъже на каква възраст страдат най-често от него?

Установено е, че до 1/3 от мъжете под 30 години са склонни да свършват преди желаното от партньорките им време. С напредването на възрастта и особено след установяване на редовни сексуални контакти в средната възраст, някой от мъжете спонтанно придобиват умение да контролират изпразването.

Не са малко обаче двойките над 40 години, при които ускорената еякулация е сериозна пречка за пълноценни отношения.

Това се случва когато на млади години мъжът е успявал да компенсира бързото изпразване при първия контакт със следващи сношения. С напредване на възрастта тази способност за възобновяване на сексуалния контакт непосредствено след изпразването започва да се губи и това кара такива мъже да търсят помощ за засилване на ерекцията.

Всъщност най-добре ситуацията може да се подобри когато се улесни контролът върху изпразването и така се осигурят възможности за по-продължителен първи контакт.

Само психологически ли са причините или преждевременната еякулация може сама по себе си да е симптом за друго заболяване?

Често ускорена еякулация може да се появи и при мъже, които са изградили умение да контролират изпразването. Това се получава при по-продължителна липса на сексуални контакти, при възпалителни заболявания на урогениталните пътища, при стрес и тревожност.

Какви са начините за лечение?

Съвременните възможности за справяне с ускорената еякулация са свързани главно с временно медикаментозно потискане на центъра, който регулира еякулацията, при което се улеснява изграждането на умение за съзнателен контрол върху този процес.

Става дума за сравнително краткосрочна медикаментозна подкрепа /в рамките на един до два месеца/ при постепенно намаляване на терапевтичните дозировки на медикаменти, които са напълно безвредни и на съвсем достъпна цена.

При наличие на възможност за редовни сексуални контакти в края на тази процедура се стига до постепенно отнемане на медикамента, при което мъжът е изградил умение да се контролира и без подкрепата на въпросния медикамент.

Може ли възпитанието вкъщи да предотврати появата на преждевременна еякулация?

Установено е, че част от мъжете успяват да овладеят контрола върху изпразването си по време на младежкото самозадоволяване. Ако те се стремят да удължат времето на стимулация без да достигат до финал, това води до способност да се постига същото и при контакт с партньорка.

В този смисъл, ако в семейството има разбиране, че самозадоволяването е нормален и желан момент в сексуалното развитие на всеки младеж, това би могло да улесни придобиването и на по-добър контрол върху изпразването, като на младежа се спестят излишните страхове, че би могъл да си навреди по някакъв начин като се самозадоволява.

Има ли техники, с които мъжът сам да овладее положението, без да ходи на лекар?

Още от осемдесетте години са описани няколко техники, с които би могъл да се подобри контролът върху изпразването след притискане на определени рефлексогенни точки по члена.

За съжаление клиничната практика показва, че тези техники са значително по-неефективни в сравнение с медикаментозната подкрепа.

Каква е ролята на жената в такава ситуация?

Партньорката би могла да има значителен принос при справяне с ускорената еякулация. Първото условие е тя открито и ясно да заяви желанието си за по-продължителен контакт, за да се предприемат целенасочени действия в тази посока.

Често жената се притеснява да говори на тази тема поради опасения, че ще нарани партньора и така се запазва статукво, което е неприемливо и за двамата. В други случаи грубата реакция на партньорката и обвиненията и, че нейния партньор е егоист и мисли само за себе си, могат да блокират намирането на конструктивно решение.

Най-адекватната реакция, която може да има партньорката на мъж с ускорена еякулация е спокойно да изрази желанието си за по-продължителни контакти и да предложи консултация при сексолог, след която проблемът със сигурност бързо и трайно може да бъде решен.

Може ли да се твърди, че преждевременната еякулация е свързана с напрегнатия начин на живот и е “съвременно” явление?

До преди няколко десетилетия на бързата еякулация не се гледаше като на проблем, тъй като не бяха известни начини за изграждане на контрол върху този рефлекс.

Това съвсем не означава, че бързото изпразване е «съвременно» явление. Просто днес жените по-категорично заявяват своята потребност от качествени сексуални контакти и това повишава очакванията и спрямо мъжете.

Напрегнатият начин на живот може да има принос в появата на подобен проблем, но в никакъв случай не би могъл да е извинение или оправдание за това, че огромен брой мъже не предприемат нищо, за да справят с това предизвикателство.

Надявам се, че след като станат популярни изключително ефективните и прости начини за справяне с този проблем, все по-малко ще са двойките, които ще страдат поради невъзможността на мъжа да контролира своето изпразване.

КоментариКоментари

antonii ( преди 8 години )
До mims: Най-вероятно заради тия лекарства нещо си е навредил. Както в повечето случаи традиционната медицина не лекува проблема(първоизточника),а само симптомите, което често води до затихване на проблема и отключването им на по-късен етап. Моя съвет е да прочетете малко повече за лечебно гладуване, сокопиене, вегетариански начин на живот и т.н. Тези неща не са случайни и са много интересни и показателни как помагат на тялото сам ода се справи с всички проблеми. А за преждевременната еякулация четох това и смятам, че би ви било интересно да го видите - http://erekciabg.com/kak-da-sprem-prejdevremennata-eyakulaciya/ . Ама да знаете, че само с медикаменти нещата не стават. Трябва цялостен поглед над нещата и реална оценка на проблема от къде може да идва... Обикновено нещата са далеч по-дълбоки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mims ( преди 9 години )
Добре де, при нас проблема е следния: Заедно сме от 6 месеца, в началото всичко беше просто чудесно. Наистина имало е моменти, в които беше малко по бърз, но в границите на нормолното, а и това са еденични случки. Но преди около 2 месеца му се наложи да пие лекарства с цел лечение на кисти в тестисите. Всичко мина добре, но след това лечение, нищо не е същото. В момента всичко свърша за може би мимута, което естествено го сдухва, а и аз не мога да кажа, че съм доволна. Дали ще се оправи с времето?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
поредното тенденциозно мнение и становище(spread like disease) на зомбираните психотерапевти - "било до умение" -_-
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ИСТИНАТА ( преди 11 години )
ИСТИНАТА Е ЧЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА ЕЯКУЛАЦИЯ В 90 % ОТ СЛУЧАИТЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА ЖЛЕЗА , КОЯТО УЧАСТВА В ОБРАЗУВАНЕТО НА СЕМЕННАТА ТЕЧНОСТОСТАНАЛИТЕ 10 СЕ ДЪЛЖАТ НА УМОРА И НЕДОСПИВАНЕ И ОНАНИЗЪМ ИЛИ ДЪЛГО ВЪЗДЪРЖАНИЕ РАБОТАТА Е НАВЪРЗАНА - ЧЕСТИЯ ОНАНИЗЪМ ПРИЧИНЯВА НАЛИЧИЕ НА СЕМЕННА ТЕЧНОСТ В УРЕТРА , КОИТО БИВАТ НАПАДАНИ ОТ БАКТЕРИИ - ЕШЕРИХИЯ КОЛИ , ИЛИ ЕНТЕРОБАКТЕРИИ , КАКТО И ГЪБИЧКИ (КАНДИДИ)ПОСТЕПЕННО ИНФЕКЦИЯТА ДОСТИГА ПРОСТАТАТА И Я ВЪЗПАЛЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФАКТОРИ КОИТО ГО БЛАГОПРИЯТСТВАТ СА :ЧЕСТИТЕ РАЗСТРОЙСТВА , ЗАПЕКА НАСТИНКИ ИЛИ ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ БОЛЕСТИ ВЪЗПАЛЕНАТА ПРОСТАТА САМА ПО СЕБЕСИ Е НАЙ ЧЕСТАТА ПРИЧИНА ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА ЕЯКУАЦИЯ ТАКА ЧЕ СЪВЕТИ ОТ СОРТА НА : ТОВА ЧЕ ОНАНИЗМА ПОМАГА НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИСТИНАТА И ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ЩЕЕ СЕ СЪГЛАЯТ С МЕН
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
az ( преди 12 години )
ala bala ala bala pulni alabalalizmi vie ne ste dobre.... i za kvo ste si igrali da go pi6ete tva be smotanqci??? ni6to ne pomaga na horata!!!! napi6ete kvo da se pravi ne da si 4e6ete ezicite samo va6ta mama
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
гост ( преди 12 години )
Трудно е мъжът да не усеща напрежение от своята партньорка и културата която ни заобикаля и казва, че той трябва да има пълен контрол върху своя ***, че трябва да е способен да контролира своята еякулация и да свършва в момента в който пожелае.Може би е по-важно да се опитате да мислите за това как се чувствате и какво желаете, а не за това какво очакват другите от вашите способности за контрол над еякулацията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар