IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основното за спешната контрацепция

18 май 2006 13 57

Пролетта е в разгара си, хормоните и любовта летят във въздуха и всички сме настроени така романтично, че често забравяме да се пазим

Основното за спешната контрацепция

Пролетта е в разгара си, хормоните и любовта летят във въздуха и всички сме настроени така романтично, че често забравяме да се пазим.

Колкото и материали да има по въпроса, нека си отново поговорим за спешната контрацепция, още повече че тя се оказа широко използвана от момичетата на възраст 14-18 години у нас.

Спешното хапче са хормонални таблетки, които могат да се приемат до 72 часа след половия контакт.

Продава се без рецепта в аптеката. Ако сте в процес на хормонално лечение или взимате други медикаменти, по-добре обсъдете предварително с гинеколога си въпроса с предпазването.

Спешно хапче може да се взима само един път на месец, т.е между две менструации. Взимането на хапчето повече от един път в месеца може да доведе до сериозно хормонални нарушения.

При голяма част от момичетата, които взимат спешно хапче, се появява кръвотечение няколко дни след приемането на хапчетата, менструалният цикъл може да закъснее или да подрани.

Това не бива да ви притеснява много. Ако и на следващия месец има разминаване, а не сте взимали спешно хапче, се посъветвайте с лекар.

Страничните действия на спешната контрацепция са рядкост. При някои се появява гадене или световъртеж, които отминават за около ден.

Ако менструацията ви закъснее, трябва да се консултирате с гинеколог, защото таблетките не дават стопроцентова гаранция за предпазване от бременност.

И не на последно място- хапчетата предпазват само от забременяване, но не и от болести, предавани по полов път. За тях най-доброто средство за предпазване си остава презервативът.

КоментариКоментари