IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете цигарите без да спирате да сте слаби

6 януари 2008 21 09

Голяма част от жените, които пуша, са готови да продължат да се тровят, само и сам да не напълнеят. Вижте нашите съвети за поддържане на теглото след спиране на цигарите

Спрете цигарите без да спирате да сте слаби

Цигарите са масово зло. Вредят на целия организъм, състаряват кожата, зъбите пожълтяват, причиняват голяма част от раковите заболявания, замърсяват въздуха и околната среда и миришат лошо.

Най-доброто, което можете да направите за себе си е изобщо да не започвате да пушите. Ако вече е късно за такива предупреждения, изберете някои от начините за спиране на цигарите и действайте смело.

Специалистите обясняват, че само 24 часа без никотин и ще се почувствате като новородени.

Основен проблем при спирането на цигарите обаче са няколкото килограма в повече, които идват с края на пушенето. В зависимост от отделния човек, килограмите могат да варират от 3 до 10 в повече.

Причината за това се крие първо във факта, че никотинът стимулира обмяната на веществата и дава чувство за ситост. Това в никакъв случай не бива да ви привързва към цигарите, защото в същото време по стените на кръвоносните ви съдове и белите дробове се натрупват невероятно количество отпадъчни вещества от цигарения дим.

Ако не можете да си го представите- изпушете една цигара с пластмасов филтър. Това, което остане по филтъра, отива в организма ви, когато пушите без него.

Другата причина за качване на килограми е замяната на един вреден навик- пушенето, с друг- непрекъснатото дъвчене на нещо.

Придържате ли се към следните съвети, ще се чувствате почувствате наистина добре в кожата си.

-Не се подлагайте на строги диети. Хранете се умерено и с разнообразна храна.

-Съставете си режим на хранене и го спазвайте- нека храненията ви да са в винаги в един и същи час.

-Наблегнете на плодовете и зеленчуците, за сметка на вафлите и шоколадовите бисквити.

-Леко увеличете количеството на зърнените храни и картофите в сравнение с времето, когато пушехте. Те засищат бързо и съдържат бавни захари, фибри и растителни протеини.

-Заменете слънчогледовото олио и маслото със зехтин или орехово масло. Те са богати на витамин Е и мононаситени мастни киселини.

-Забравете за сладките неща между две хранения, а за десерт яжте плодове, а не пасти.

-Когато имате неустоимото желание да хапнете нещо, обезмаслено кисело мляко с ягоди или студен чай без захар ще ви накарат да се почувствате отново добре.

-Не забравяйте и физическите упражнения, поне по 30 минути дневно. Сега, когато дробовете ви са чисти, ще се изненадате колко по-издръжливи на натоварване сте станали.


Още съвети за запазване на теглото след спирането на цигарите


КоментариКоментари