IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да се предпазите от най-честите очни проблеми

10 септември 2013 05 30

Ако промените начина си на живот, можете да запазите зрението си по-добро, въпреки процеса на стареене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Статистиката показва, че на всеки 12 души един ще ослепее напълно или поне частично, докато достигне 60-годишна възраст. За щастие, има няколко промени в начина на живот, които могат да ви предпазят от това да се превърнете в един от примерите във въпросната статистика.

Общо износване на зрението

Ако си мислите, че зрението отслабва с годините заради процеса на стареене, то не е точно така. Лещите в очите ни започват да се втвърдяват от около 10-годишна възраст, но чак когато достигнем средата и до края на 40-те си години, ние започваме да забелязваме, че виждаме буквите във вестника размазани, а не на фокус.

Възрастта има значение, но фактори като излагането на UV светлина, неправилно хранене, пушене и липсата на физически упражнения, също оказват отрицателно въздействие върху зрението. Генетични фактори, като качеството на зрението на родителите ни, също показват до каква степен са уязвими нашите очи.

Внимавайте за:

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата

Това състояние атакува макулата (частта от ретината, отговорна за централното зрение) и така ограбва индивида от възможността да види детайли, като например да разпознае лицата на хората. Има две форми на тази дегенерация – мокра и суха. Сухата форма се развива постепенно и не е лечима, но влажната форма се случва по-рано, така че диагностиката и лечението ѝ са от решаващо значение.

Глаукома

Рискът от глаукома се увеличава рязко след навършване на 40 години. Това се случва, когато прекалено много течности под налягане се натрупват във вътрешността на окото и така увреждат зрителния нерв. Първо се засяга периферното зрение, така че човек в началото не осъзнава, че губи зрението си. Скрининг тестове са съществени за откриването на глаукомата, преди да има значителна загуба на зрение. Ако тази болест не се лекува на време, това ще доведе до слепота.

Сухота в очите

Този синдром включва редица състояния, характеризиращи се с липса на сълзи. В резултат на това окото е сухо и болезнено. Причините за това могат да са климатик, централно отопление и редовна работа с компютър. Смята се, че 15 процента от възрастното население на възраст над 40 години, страда от сухота в очите, като тя засяга два пъти повече жените от мъжете.

Катаракта (Перде)

Най-често то се появява през 60-те години на човек. Това е помътняване на лещата на окото. Случва се, когато влакната с протеин, които образуват лещата, претърпяват химични промени.

Как да запазите зрението си по-младо

- Вие не можете да спрете процеса на стареене. Като начало можете да започнете да се храните здравословно и да приемате повече храни, богати на антиоксидантните витамини A, C и E (цитрусови плодове, зелените листни зеленчуци, ядки).

- Американски изследвания са установили, че наднорменото тегло увеличава риска от дегенерация на макулата. Хората, които консумират повече зелени листни зеленчуци, ярко оцветени плодове и мазна риба и в допълнение спортуват редовно, редуцират риска от това заболяване със 70%.

- Пийте зелен чай, който е пълен с антиоксиданти, които пък могат да ви предпазят от глаукома. Останете активни - аеробните упражнения намаляват вътреочното налягане.

- Яжте риба, богата на омега-3 мастни киселини, орехи и сусам, тъй като те могат да увеличат производството на слъзната течност. Лененото масло също може да помогне. Избягвайте да седите прекалено близо до компютърния монитор. Някои спирали също могат да причинят сухота в очите, така че изхвърляйте старите си гримове.

- Диабет, пушене, прекомерно излагане на слънчева светлина и високо кръвно налягане са неща, които могат да допринесат за катаракта. Избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини, както и готовите ястия. Някои проучвания са открили връзка между по-ниския риск от перде и консумирането на храни, богати на витамин E (пълнозърнести храни, ядки и яйца).

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари