fallback

Съхраняването на яйца на стайна температура е безопасно

25 September 2013 06:00

Не е задължително да държите яйцата единствено в хладилника

Снимка: Dreamstime

Ако погледнете в който и да е магазин или голям хипермаркет, ще видите, че яйцата са изложени в студената витрина. Въпреки че това е приетият стереотип, някои хора избират да съхраняват животинските продукти извън хладилника. Противниците смятат, че по този начин се увеличава рискът от хранително отравяне. Скорошно проучване установи, че британците най-рядко поставят яйцата в хладилника.

Според доктор Розамунд Беърд и доктор Джанет Кори от Университета по ветеринарна наука в Бристъл, ако едно яйце е заразено със салмонела, излагането му на стайна температура позволява нейното размножаване. Обратно, ако яйцата се слагат в хладилника, тази опасност значително намалява. В подкрепа на тази теза идва и американско проучване, в което били тествани над 2000 яйца, съхранявани при различни температури за период до четири седмици. Според изследването качеството на продуктите се влошава, ако те са изложени на повече от 7,2 градуса. Оптималната температура е между 0,6 и 2,2 градуса по Целзий.

Автор на статията:
Милена Алексиева
Сподели
хладилник яйца стайна температура
0 коментара
fallback