IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почивката през уикенда НЕ помага на концентрацията

12 октомври 2013 05 22

Излежаването събота и неделя няма да ви помогне да възстановите щетите от недоспиването през седмицата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дългото излежаване през уикенда може да изглежда съблазнителна перспектива, но истината е, че то не може да възстанови всички щети, получени от хроничното недоспиване през седмицата. Почивката събота и неделя със сигурност ви осигурява намаляване на сънливостта, стреса и възпаленията в организма. Тя обаче не може да ви помогне да възстановите своята концентрация, твърдят американски изследователи.

Проучване показва, че дори няколко дни загуба на сън може да има неблагоприятни последици за човек, включително повишена сънливост през деня, увеличаване на възпаленията и нарушена регулация на кръвната захар. Двата последни фактора могат да обяснят защо спането по-малко часове може да се отрази отрицателно върху здравето на човек и да намали продължителността на живота.

Въпреки че много хора вярват, че могат да компенсират недоспиването през седмицата с това през уикенда, все още не е доказано дали този подход може адекватно да отстрани негативните ефекти за здравето на човек. За да отговорят на този въпрос, учените от Университетския колеж по медицина Пен Стейт в САЩ провели експеримент с 30 доброволци. Участниците спели по-малко часове през седмицата и след това наваксвали загубата през почивните дни.

По време на експеримента чрез различни тестове изследователите оценявали здравето на доброволците, както и тяхната производителност. Учените открили, че сънливостта сред доброволците се увеличила значително, след като те прекарвали по-малко в леглото. Добрата новина е, че чрез наваксване на съня участниците възвърнали своята форма.

Нивата на молекула в кръвта, маркер за размера на възпалението в организма, се увеличават значително по време на седмицата, когато хората не се наспивали. През уикенда обаче, нивата се връщат към своето нормално състояние. Що се отнася до стреса, той не се променя вследствие на по-малкото сън, но определено намалява, когато човек спи достатъчно.

Концентрацията също била засегната от недоспиването, тъй като явно намалявала през седмицата. Най-интересен обаче е фактът, че дори след голяма почивка през уикенда, доброволците не възстановили напълно концентрацията си. Това показва, че по-дългият сън събота и неделя няма да възстанови всички щети от недоспиването, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари