fallback

Елексир на младостта или внимателно с антиоксидантите

25 October 2013 07:10

Д-р Цветанка Янакиева съветва да не прекаляваме с антиоксидантите и да си ги набавяме единствено от храната

Снимка: Dreamstime

В настоящия момент е приета тезата, че активните форми на кислорода /АФК/ , образуващи се в клетъчните митохондрии като странични продукти в процеса на нормалната жизнена дейност, са вредни за клетките и за тяхното неутрализиране е полезен приема на антиоксиданти. Те се възприемат като панацея за много болести и дори за предотвратяване на стареенето. Продуктите, съдържащи антиоксиданти, безспорно са полезни за организма, но тяхното действие може да е обусловено и от наличието на други компоненти. Клетките сами са изработили системи за защита от вредните молекули, които действат веднага на мястото, където те се образуват.

Автор на статията:
Мария Господинова
Сподели
храна антиоксиданти изследвания
0 коментара
fallback