IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Повишената консумация на месо увеличава риска от диабет

14 ноември 2013 06 30

Няма значение дали заедно с месото човек консумира много зеленчуци и плодове – то пак остава рисково

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В последните години все повече се говори за здравословния начин на живот, който изключва или значително намалява консумацията на месо. Много холивудски звезди също промениха мисленето си и станаха вегетарианци или вегани. Спорът „за“ или „против“ месото едва ли скоро ще бъде разрешен, но фактите говорят сами за себе си.

Привържениците на месото са по-застрашени от диабет, сочат нови данни. И ако същите тези хора консумират много плодове и зеленчуци заедно с месото, рискът си остава по-висок. Дългосрочно проучване намира връзката между повече от 60 000 жени с диабет тип 2 и техния режим на хранене, включващ месо, сирене и други продукти (така наречената „кисела диета“).

Установено е, че жените, които ядат голямо количество киселинно-формиращи храни, са застрашени с 56% повече от развитието на диабет. Плодовете и зеленчуците не компенсират напълно ефекта на тези продукти, а най-изненадващото е, че слабите жени също са изложени на риск, пише вестник Daily Mail.

Диабет тип 2 е най-честата форма на заболяването и обикновено се свързва със затлъстяването и консумацията на сладки храни. Последното проучване обаче показва, че месото, както и други храни, произвеждащи киселина, също имат влияние върху развитието на заболяването. Смята се, че киселината от определени продукти повишава шансовете за развитие на диабет, тъй като стимулира организма да желае повече сладки храни, съдържащи захар.

Някои от най-застрашаващите храни са: месо, сирене, риба, хляб и безалкохолни напитки. От другата страна са храните, които най-малко образуват киселини – това са: кафе, плодове и зеленчуци. Изследователи напомнят, че докато плодове като лимони и портокали са кисели в началото, те всъщност намаляват количеството киселина в организма.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари