IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летни неволи

17 юли 2006 08 27

Освен джапанките и банския, вземете и малко повече информация за основните заплахи, които ви дебнат по време на почивката

Летни неволи

За най-голямо съжаление на всички, дори през лятото човек може да легне на легло с висока температура, да получи незнаен обрив точно ден преди да замине на море или пък да е зарази с неприятна болест, предавана по полов път.

Освен джапанките и банския, вземете и малко повече информация за основните заплахи, които ви дебнат по време на почивката, за да намалите до минимум вероятността да провалите най-чаканите две седмици през годината.

Настинка

Не се заблуждавайте, че не можете да изстинете през лятото. Високите температури ни правят по- малко внимателни за това дали духа, колко е студено безалкохолното, което пием и с колко спадат температурите през нощта.

Не забравяйте да вземете със себе си лека горна дреха когато излизате вечер, още повече, ако планирате разходка по плажа.

Не прекалявайте със студеното. Не искаме да звучим като баба ви, но историята познава хиляди случаи на хора, заболели от гнойна ангина посред лято, само защото са пили вода от хладилника.

След разходка в горещ ден или тренировка не бързайте да се заливате с тонове студена вода или да разтваряте всички прозорци, за да „влезе въздух“. Седнете за десетина минути на сянка и дайте възможност на тялото ви само да регулира температурата.

Гъбички

Има ги навсякъде и само стриктната хигиена може да ви спаси от тях. Избягвайте да носите затворени обувки през лятото и да шляпкате боси покрай басейна, защото гъбичките по краката хем сърбят, хем придават на стъпалата ви неприятна миризма, от която спасението е много трудно.

Що се отнася до гъбичните инфекции, предавани по полов път, за тях единствената преграда са презервативите.

Дамите трябва да внимават също и с големите количества шоколад, за който е доказано, че благоприятства развитието на подобни инфекции. Изберете си памучно, удобно бельо и оставете прашките само за специални случаи – изкуствени материи и стегнатите бикини също допринасят за създаване на приятна среда за развитието на инфекции.

Херпес

Нарочно слагаме херпесът в отделна категория, за да му обърнете полагащото му се внимание. Често той е пренебрегван, но за това пък си отмъщава със силна „прилепчивост“ от един човек на друг.

Херпесът се причинява от две разновидности на един и същи вирус – Herpes Simplex. HSV1 причинява херпесите по устните, кожата на лицето и тялото. HSV2 е виновен за херпесите по гениталиите, които не се лекуват.

Херпесният вирус живее в тялото на човека през целия му живот и се проявява чрез добре познатите малки пъпчици при различни ситуации – висока температура, смяната на сезоните, прекалено топло или прекалено студено време и т.н.

И двата вида херпеси са силно заразни, така че стриктната хигиена е задължителна за ограничаване на разпространението му.

Херпесът по гениталиите се лекува с лекарствени препарати, които облекчават симптомите като парене и сърбеж, но не унищожават самия вирус.

Хората, които го имат, трябва задължително да използват презерватив, за да не заразят и партньора си. Редовните прегледи при гинеколог или уролог ще помогнат да се установи наличието на това заболяване в начален стадии и да се пристъпи незабавно към лечение.

Ухапване

Комари, пчели и оси на воля кръжат около нас през цялото лято. Има достатъчно препарати, които отблъскват комарите, а правилото да се гаси лампата вечер, когато прозорците са отворени си остава един от добре изпитаните начини да не привличате насекомите в дома си.

Пчелите се привличат много силно и от цветните аромати на парфюмите, така че ограничавайте използването им през горещите дни.

Знаем, че го знаете, но ще го кажем още един път – след всяка разходка сред природата разгледайте добре цялото си тяло за кърлежи и ако намерите, отидете на лекар, който да го извади правилно и да го изследва за лаймска болест.

Изгаряне

Лъчите на слънцето са колкото полезни ( помагат за образуването на витамин D в организма), толкова и вредни.

Използването на слънцезащитни кремове е просто задължително, както и седенето на сянка между 12 и 14 часа.

КоментариКоментари