IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните навици на бащата имат важна роля за здравето на детето

13 декември 2013 06 30

Изглежда за доброто здраве на детето няма значение само храната, която жената консумира, но и тази, с която мъжът се храни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че човек е това, което яде. Оказва се обаче, че храната има решаващо значение не само за здравословното състояние на конкретния човек, но и за неговите наследници. Досега беше известно, че жената трябва да спазва здравословен хранителен режим преди и по време на бременността, но не се е обръщало внимание върху хранителните навици на бащата. Ново изследване показва, че храната, която мъжете консумират, оказва съществено влияние върху здравето на тяхното дете.

Канадски учени са открили, че спермата носи „памет“ за начина на живот на бащата. Освен това тази памет се прехвърля върху децата. Според изследователите „вие сте това, с което вашият баща се е хранил“. По тази причина те съветват мъжете, които мислят за създаване на семейство, да се откажат от нездравословната храна и да наблегнат на зелените листни зеленчуци.

Съветите идват вследствие на проучване за фолиевата киселина, форма на витамин В, за която се знае, че е от ключово значение за предотвратяване на мозъчни и гръбначни дефекти. По тази причина жените са съветвани да взимат фолиева киселина, когато се опитват да заченат и през първите 12 седмици от бременността. Освен дамите обаче, изглежда мъжете също трябва да помислят за нивата на фолиевата киселина в своя организъм.

След проведено изследване с лабораторни мишки доктор Киминс от Университета МакГил в Монреал установи, че при дефицит на фолиева киселина при бащите, техните деца са застрашени с 30% от вродени дефекти, включително и някои деформации на гръбначния стълб и черепа. Резултатите показват, че начина на живот и по-специално храненето на бъдещите бащи оказва силно влияние върху здравето на детето.

Според доктор Кимис мъжете не трябва да взимат добавки, а да наблегнат на зеленчуците. Добри източници на фолиева киселина са броколите, брюкселското зеле, спанакът, аспержите, грахът, нахутът и кафявият ориз. Този съвет е особено важен за мъжете с наднормено тегло, както и за тези, които се хранят нездравословно, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари