fallback

Кога „добрият“ холестерол се превръща в лош

29 January 2014 14:20

Когато той започне да губи своите защитни свойства, това насърчава възпаление

Снимка: Dreamstime

Всеки човек знае, че трябва да избягва „лошия“ холестерол, защото той може да му донесе куп здравословни проблеми. Според ново изследване обаче „добрият“ холестерол също не е толкова невинен, колкото изглежда. Американски учени открили, че всъщност добрият холестерол може да се превърне в лош.

Те смятат, че липопротеините с висока плътност („добрият“ холестерол) могат да станат дисфункционални, да загубят своите защитни свойства, допринасяйки за възпаление и запушвайки артерии. Според изследователите от Кливландската клиника ползите от „добрия“ холестерол са описвани многократно, но всички клинични изпитвания на лекарства, предназначени да повишат именно добрия холестерол, не са успели да докажат, че той наистина подобрява здравето на сърцето.

Автор на статията:
Милена Алексиева
Сподели
протеин добър холестерол сърдечносъдова система
0 коментара
fallback