IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билка за сън

22 август 2006 11 50

Когато и овцете, и музиката и затискането не помагат, можете да опитате да върнете съня в очите си с билки

Билка за сън

Човек не може без три неща- храна, вода и почивка. ( Въздухът, разбира се, не го слагаме, защото него няма как да го откажете).

Най-често подценяваното от трите е сънят, защото все си казваме “От сън спомени няма”, “Ще си отспя утре” и т.н.

Истината е, че сънят е единственият начин, по който тялото и съзнанието ни си почиват. Зареждате се с нови сили, протичат важни за организма процеси, които могат да се случат само докато спите и изобщо- сънят е незаменим.

Какво да правите обаче, когато по една или друга причина сънят не идва.

Сънотворните таблетки са вариант, но трябва да се използват само в краен случай, задължително след консултация с лекар.

Когато и овцете, и музиката и затискането не помагат, можете да опитате да върнете съня в очите си с билки.

Да, да, с билки. Нали не сте забравили, че съвременните лекарства всъщност съдържат екстракт от същите тези билки, които можете да приемате в натурален вид.

Те нямат странични ефекти, не предизвикват зависимост, но за да усетите действието им, ви трябва малко търпение. Ефектът се усеща на третия- четвъртия ден.

Глог

Според легендата от глог е направен христовият венец. Пак според легендата, този храст не може да го повали нито гръм, нито Дявола, защото се е докосвал до Исус.

По-прозаично погледнато, глогът съдържа антиоксиданти, които намаляват нивото на холестерол в кръвта, регулират сърдечния ритъм и успокояват.

Как се използва: цветчетата на глога се запарват в продължение на десет минути. За една чаша чай ви е небходима кафена лъжичка цветчета.

Липа

Чаят от липа се препоръчва не само през зимата и не само при настинка и грип.

Цветовете му успокояват и помагат да се отпуснете и да заспите.

Как се използва: една кафена лъжичка сушени цветове се запарват за пет минути, можете да подсладите с малко мед.

Пасифлора

Според легендите символизира страстите христови. Има малки листенца и трънчета и се отглеждане много трудно в домашни условия.

Чай от листенца пасифлора помагат срещу тревожност и лека форма на безсъние.

Как се използва: Сложете в 250 милилитра студена вода една супена лъжица листенца от пасифлора, сложете на котлона и оставете да ври две минути.

Валериан

Въпреки малко трапчивия си мирис, валерианът се използва от векове за справянето с какви ли не болести.

Можете да използвате тинктура от валериан, като няколко капки в малко вода са достатъчни да ви дадат нужното спокойствие преди лягане.

Ако проблемите със съня ви се задълбочат и продължат повече от няколко дни, трябва да се консултирате с лекар.

КоментариКоментари

benni ( преди 13 години )
Билките наистина помагат много за успокояване преди сън. Но освен под формата на чайове и тинктури могат да имат ефект и по друг начин. Има и билкови възглавнички, които поставени под главата с аромата си наистина успокояват много и помагат да се отпуснете и заспите. Тук може да видите няколко такива с различни билки http://biotic.bg/FAMM_SPA/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D0%BD_%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар