IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът причинява главоболие

24 февруари 2014 06 20

Има ясна връзка между количеството стрес и честотата на главоболието

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако и вие сте от милионите хора по света, които страдат от главоболие, може би сте подложени на твърде много стрес. Ново изследване показва, че колкото по-стресиран е един човек, толкова повече болка усеща в областта на главата. Изследователи твърдят, че има ясна връзка между количеството стрес и честотата на главоболието.

При хората, които са засегнати най-много, се наблюдава покачване с 6% на дните, в които те изпитват силни болки в главата. В проучването участвали 5159 човека на възраст между 21 и 71 години. Участниците били анкетирани за техните нива на стрес и честота на главоболие по четири пъти на година за период от две години. Доброволците също така споделяли колко често ги е боляла главата в определен месец и оценявали нивото на стрес в същия месец по скалата от 0 до 100.

31 на сто от хората имали главоболие, в което усещали напрежение в главата.

14 на сто от участниците пък имали мигрена, а 11 на сто – мигрена, комбинирана с напрежение в главата. При останалите 17 на сто от доброволците главоболието не било квалифицирано. Резултатите показват, че без значение на вида главоболие, неговата честота нараствала с увеличението на стреса.

Данните от изследването били коригирани, като учените взели под внимание фактори като пиене, пушене и честа употреба на лекарства срещу главоболие. Авторът на проучването доктор Сара Шрам споделя, че това е един порочен кръг, защото за много от хората стресът е отключващият фактор на главоболието, но болката в главата от своя страна засилва стреса и прави нещата още по-лоши, пише вестник Daily Mail.

„Резултатите подчертават концепцията, че стресът може да бъде фактор, допринасящ за появата на главоболие, че той ускорява прогресията към хронично главоболие, изостря пристъпите на болка и че самото главоболие може да служи като стрес фактор“, допълва още доктор Шрам.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )