IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раждането във вода – без доказана полза и потенциално опасно

3 април 2014 07 55

При него съществува риск от инфекции и проблеми, свързани с дишането на бебето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има редица спорове около това по какъв начин е най-добре една жена да роди своето бебе – по естествен път, с цезарово сечение, в домашни условия или пък във вода. Що се отнася до последния тип раждане, за него се твърди, че може да облекчи болката и да осигури на бебето едно по-лесно влизане в света.

Според водещи лекари обаче водните раждания могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Медицински експерти са на мнение, че няма доказателства за каквато и да е полза за майката или бебето, когато раждането протича във водни условия.

Експертите подчертаха „редки, но сериозни“ случаи на проблеми при новородените, включително потенциално смъртоносни инфекции, тежки кръвоизливи и удавяния. Те смятат, че ражданията във вода трябва да бъдат ограничени само до жени, които участват в медицински проучвания.

Водните раждания са все по-популярни на Запад. Във Великобритания, например, повечето родилни отделения разполагат с най-малко един басейн за тази цел. Привържениците на водните раждания твърдят, че топлата вода има успокояващ ефект, особено върху жените, които стават майки за първи път.

Американски експерти са на мнение, че за изясняване ползата или вредата от водното раждане, са необходими допълнителни изследвания. Въпреки това лекарите признават, че използването на басейн в началото на раждането може да намали нуждата от силни болкоуспокояващи и да съкрати времетраенето на родилния процес.

Опасността за бебето е, когато то се роди. Съществува риск от инфекции заради замърсяване на водата, тежки кръвоизливи, припадъци, проблеми с дишането и дори удавяния. Проучване показва, че 12 на сто от бебетата, родили се във вода, са имали нужда от специална грижа, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари