IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болките в гърба- защо и как

11 септември 2006 08 36

Защо боли и как да ги преодолеем- болките в гърба са проклятие за всеки седем от десет жени

Болките в гърба- защо и как

Болките в долната част на гърба са изключително неприятни, досадни и изнервящи. Това могат да го потвърдят всеки седем от десет жени, обясняват здравните специалисти на Redbook.

Много често болките в гърба не са симптом на сериозно заболяване, а резултат от често повтарящи се грешни действия, които натоварват гръбнака, а той, за да ни обърне вниманието върху проблема- боли.

Има няколко широкоразпространени причини за болките в гърба, които си имат и своите начини за лечение.

Неудобни обувки

Неудобни не означава задължително високи. Гърбът боли, когато центърът на тежестта е изместен и мускулите в долната част на гръбнака се напрягат, за да държат тялото ви изправено.

Вземете си обувки с хубава извивка, която да поддържа свода на крака ви или сложете специални стелки в любимите си, но неудобни за гърба ви обувки.

Работа в седнало положение

Когато седите дълго време на едно място, тежестта на тялото ви притиска един в друг дисковете в долната част на гръбнака и това причинява болка.

Спасението е да се протягате на всеки петнадесетина минути. Когато вдигнете ръце нагоре и леко се наклоните назад, дисковете ще се наместят и ще се почувствате по-добре.

Можете също да слагате възглавничка на облегалката на стола, за да поддържата гърба в правилно положение.

Цигари

При пушачите вероятността да изпитват болки в гърба е с 47% по-голяма, отколкото при непушачите.

Специалистите предполагат, че това се дължи на никотина, който уврежда органите и така увеличава риска от травми.

Спрете цигарите. Това ще е най-доброто нещо, което ще направите за здравето си в дългосрочен план.

Женски работи

Менструацията и бременността също водят до болки в кръста. И в двете “ситуации” тялото се подготвя за износване на плода.

Връзките между прешлените на гръбначния стълб, както и тези в таза се отпускат, за да позволят на бъдещото ви бебе да се роди.

Дори да не сте бременна, всеки месец няколко дни преди цикъл е нормално да почувствате болка в кръста, защото тялото ви е готов да поеме плода.

Колкото до болките по време на бременност, за тях знае всяка бъдеща майка, която е навлязла във втория триместър на бременността си.

Почивайте си повече и не напрягайте излишно кръста и гърба.

Истинка

Без да звучим като баба ви, но наистина ходенето с панталони с ниска талия и къси потничета не е най-доброто решение за хладни дни.

Течението може да възпали мускулните връзки и да се сдобиете с режеща болка в кръста. Още по-лошото е, че има голяма вероятност освен гърба, да ви заболят и яйчниците, да получите цистит ( възпаление на пикочния мехур) и още куп неприятни заболявания.

Нищо от това нямаше да е така, ако смените потничето с елегантно боди с къс ръкав или презрамки- и секси, и здравословно.

Ако въпреки направените промени в живота ви, като нови обувки, възглавничка на стола и спиране на цигарите, болките продължат, се посъветвайте с лекар.

КоментариКоментари