Знаете ли, че месото, мариновано в бира и изпечено после на барбекю, има по-малко от химикалите, причиняващи рак? За по-добър ефект обаче ще трябва да използвате тъмна бира.
Според изследователите бирата намалява наполовина количеството на вредните полициклични ароматни въглеводороди (канцерогенни вещества), които се свързват с рака на дебелото черво.
Тоест, ако искате да направите по-малко опасни пържолите си – потопете ги първо в бира, а после ги хвърлете върху грила. Въпросните канцерогенни вещества се образуват, когато месото се готви при много висока температура. Високите нива на полицикличните ароматни въглеводороди, които се съдържат също в цигарения дим и автомобилните газове, се намират във всички печени на скара меса, включително и в тези, приготвени в собствения ви двор или на собствената ви тераса.
Изследователите от Университета в Порто, Португалия са направили проби от свински пържоли, мариновани в продължение на четири часа в черна бира Пилзен, след което са ги изпекли на скара на дървени въглища.
Оказало се, че бирата е намалила нивата на осем от основните канцерогенни вещества с повече от половината в сравнение с месото, което не било мариновано в бира. „Консумацията на мариновано в бира свинско месо поне може да бъде подходяща стратегия за смекчаване на негативните последици за здравето“, казват изследователите.
Според други учени маринатата с вино или чай също може да намали тези канцерогени в месото на грил.

Снимка: Dreamstime







Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Biocell: Красива отвътре и отвън
10 разкошни рецепти с риба за Никулден
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар
Анонимен
( преди 11 години )