IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивудска усмивка само за час

13 септември 2006 09 54

Стоматологът д-р Явор Яромиров за начините за избелване на зъбите, тънкостите и мерките, които трябва да се вземат за по-дълготраен ефект

Холивудска усмивка само за час

Красивата усмивка е мечта за всеки, а при професии, в които се работи с хора, е просто задължителна.

Само тези, които имат проблеми с цвета на зъбите си,  знаят наистина колко е притеснително да не можеш да се усмихнеш толкова широко, колкото ти се иска.

Д-р Явор Яромиров е работи в Стоматологичен център-"РАЙ-ДЕНТ"в София и специално за Tialoto.bg отговори на основните въпроси, свързани с избелването на зъбите.

Каква е причината за потъмняването на зъбите?

Причината зъбите да потъмняват е в натрупването на оцветителни агенти от различно естество в тях - пигменти, органични молекули, антибиотици от тетрациклиновата група, кафе, тютюн, безалкохолни напитки, чай, червено вино,оцветители и др. във вътрешната структура на зъбите.

В случаи на лечение на корените на зъбите, се стига до оцветяването им е червеникаво-кафяв, понякога и почти черен цвят.

Има ли разлика между избелване и почистване на зъбите?

Между избелване на зъбите и почистването им от плака и зъбен камък има огромна разлика. За съжаление все още има колеги, които ги смятат за едно и също нещо.

Почистването на зъбите с ултразвук и сода (airflow) предшества всяко избелване, тъй като почиства отложените плака и зъбен камък от повърхността им и по този начин осигурява на избелващия агент да достигне до натрупаните пигменти в по-дълбоките слоеве на емайла на зъба.

Кои са най-разпространените методи за избелване на зъбите?

Съществуват основно три вида избелване. Това са:

1.Офис избелване (избелване в кабинета)

При него се използва 30-35% перхидрол под формата на гел. При този метод след покриването на венците с фотополимеризиращ композит (за да не се увредят при контакт с перхидрола), се нанася избелващият гел и се активира със светлина от фотополимерна лампа, за да се ускори реакцията.

След избелването гелът се измива или се отстранява с помощта на аспиратор. Процедурата може да се повтори веднага,но не повече от 3-4 пъти.

Ефектът е забележим веднага след процедурата, която продължава не повече от 1-1,5 часа. Трайността на ефекта е около 2-3 години.

2.Домашно избелване

При него се използва гел карбамиден пероксид в концентрация от 15 до 20%.

Необходимо е снемането на отпечатъци от двете челюсти и изработката по тях на точни силиконови шини (подобни на тези при боксьорите, но по-фини).

В шините се поставя определено количество гел и след това те се поставят върху зъбите. Престоява се с тях 4-6-8 часа, като това може да стане и по време на сън. Процедурата се извършва всеки ден, в продължение на 14-16 дни. При последващо избелване по този метод може да се ползват повторно силиконовите шини.

Ефектът на избелване се постига с всеки ден, като е видим след 5-6 ден. Ако е необходимо, може да се продължи избелването с още няколко дни, с оглед на по-добър ефект.

Нужно е през ден да се посещава стоматологът, извършващ избелването,за да се предотвратят евентуални усложнения на венците (все пак при това избелване контактът на гела с тях е най-продължителен) и за да се отчете ефекта на избелване по скалата на VITA. Трайността е около2-3 години.

3. Избелване със специална лампа(ZOOM)

Този метод наподобява първия, но при него лампата, която служи за активиране на избелващия агент е много по-силна. Ефектът от него е най-силен, но това е и най-скъпият метод. Трайността е пак 2-3 години.

4.Избелване на умъртвени зъби

При него, след почистване на каналопълнежната паста, която е довела до оцветяването па зъба, в него се поставя избелващ гел и се затваря с временна пломба или цимент за срок от 1 до 2 месеца, докато се появи желаното избелване. След като това стане, временната пломба се подменя с постоянна.

Има ли рискове за венците и цялостното здраве на зъбите от процедурата по избелване. На какъв период от време трябва да се прави?

Ако избелването се прави по указанията на производителя и се спазва процедурата, не се наблюдават негативни ефекти.

Длъжен съм обаче да кажа, че по някога се появява свръхчувствителност на зъбите, която трае от два-три дни до 1-2 седмици. Третирането на избелените зъби с гел, съдържащ флуор предотвратява или свежда до минимум появата на подобни усложнения.

Какви са цените?

Цените на избелването на зъбите варират около 200-250 лв при домашното избелване, 500-600лв за офис избелване и около 1000-1200лв за ZOOM избелване. Избелването на умъртвените зъби е най-евтино, около 50-70 лв. на зъб.

Какви са начините за избелване на зъби в домашни условия?

Освен описания по-горе метод на домашно избелване, съществуват и т.нар "Писалки" и "Четчици", с които избелващият агент се нанася върху зъбите, но те служат по-скоро за поддържане на ефекта от предишно избелване...

Какво трябва да знаят хората, които решат да избелват зъбите си вкъщи?

На първо място трябва да знаят какво искат. Трябва да бъде уточнена степента на избелване, която е възможна, т.е. ефектът на избелването.

Трябва да знаят също така,че по-белите зъби се избелват по-трудно,отколкото оцветените и по-тъмни зъби и че ефектът зависи от употребата на кафе, кола, чай, червено вино, оцветители и трайността му като време зависи от честотата на употреба на изброените продукти.

Необходима е подмяната на т.нар. "бели пломби" след избелването, защото те, а така също и металокерамичните коронки, не подлежат на избелване и биха смутили ефекта с контрастирането с "новия" цвят на зъбите!

Какви правила трябва да се спазват след избелването, за да трае ефектът по-дълго време?

След избелването е необходимо да се избягва употребата на оцветяващи вещества, дори и червило при жените, за срок от 48-72 часа.Тогава зъбите са най-чувствителни. Към това число се присъединяват и цигарите.

Помагат ли избелващите пасти за зъби ?

Избелващите пасти спомагат за поддържане на избелването, но сами по себе си не довеждат до особен ефект на избелване.

Не се препоръчва обаче постоянната им употреба, поради факта, че съдържат микрочастици, които могат при трайна употреба да нарушат целостта на емайла на зъбите.

КоментариКоментари

Yasna ( преди 13 години )
Относно системата BeautifulWhite. Току шо завърших процедурите по избелване с нея и резултата беше 0! Не я препоръчвам. Опитайте нещо друго и аз още не знам кое би било наистина ефикасно на приемлива цена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
moni_har ( преди 13 години )
Все пак дали трябва да се доверяваме на домашни методи за избелване? Ето тук полезно инфо за недомашно избелване: [url]http://***.dentissimo.bg/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5[/url]
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
vkuneva ( преди 13 години )
супер доволна съм от метода на избелване на зъби вкъщи..пробвах със система за избелване на зъби BeautifulWhite..спестих много парички и ужаса от стоматологичния стол.Можете да разгледате http://***.beautifulwhite.bg
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар