IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходила в риск

14 септември 2006 08 53

Помислете за ходилата си преди да започнете да бягате

Ходила в риск

Бягането в парка е един от най-приятните, най-разпускащи, най-евтини и най-неангажиращи начини да се поддържате в добро разположение на духа и тялото.

Да, но ако питате краката си и по-точно, стъпалата, те едва ли ще кажат същото.

Има няколко рискови фактора за стъпалата ви, с които трябва да се съобразите, за да си остане бягането също толкова прекрасна дейност, колкото я описахме по-горе.

Гъбички

Развитието им се облагодетелства от тъмното, мрачно и влажно място, в което се превръщат вашите крака след половин час джогинг в парка.

Трябва да спазвате няколко прости правила, за да не станете и вие притежател на гъбична инфекция, която се лекува, но е изключително неприятна.

Не стойте дълго време след тренировката със същите маратонки. Не се стискайте за пари и си вземете качествени обувки за тичане, които със сигурност ще проветряват добре краката ви, а и няма да натоварват стъпалата.

Проветрявайте редовно маратонките си, но не ги обувайте, ако са се овлажнили през нощта. Най-добре е да имате два чифта обувки за тичане.

Внимателно подсушавайте краката си след всяко къпане, като не забравяте и разстоянието между пръстите на краката.

Кожни раздразнения

Тук включваме всички неприятни явления като мазоли, пришки и подобни, които се появяват най-често от неудобни обувки, на места, на които кожата и обувката са в непрекъснат контакт.

Усетите ли подобно образувание на крака си е най-добре да починете известно време, докато краката ви се възстановят.

И тук се налага за пореден път да кажем, че удобните обувки са от изключителна важност за безпроблемното протичане на всяка тренировка, не само тичането в парка.

Травми

Ще ги има, ако позволите да се случат. Преди всичко разгрявайте. Задължително. Протегнете се, клекнете няколко пъти, наведете се и докоснете пръстите на краката. Изнесете тежестта първо на единия крак, после на другия.

Отидете пеш до мястото, на което ще тичате, с малко по-бързо темпо от нормалното или ходете десетина минути в парка преди да започнете да тичате.

Всичко това е нужно, за да може организмът ви да влезе плавно от режим “спокойствие” в режим “ активност” и кръвоносните ви съдове да се подготвят за притока на кръв без сътресения.

Хора, които са предразположени към разширени вени, трябва да изберат бързото ходене пред тичането, за да не натоварват кръвоносните съдове.

КоментариКоментари