От най-малките до най-големите, всеки знае, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни храни и човек трябва да хапва от тях всеки ден.
Ефектът от редовната консумация на плодове и зеленчуци е особено полезен най-вече за здравето на хората.
Ново изследване показва, че ежедневният прием на две и половина порции от тези храни може значително да намали риска от инсулт.
Рискът от здравословния проблем намалява с 32% на всеки 200 грама плодове, ако човек се храни с тях всеки ден. 200 грама зеленчуци всекидневно пък понижават риска с 11 на сто, показват данните.
Изводът идва от анализ на 20 различни изследвания, които проследяват консумацията на плодове и зеленчуци и ефекта им върху инсулта.
„Подобряването на хранителния режим и начина на живот е от решаващо значение за сърцето и за намаляването на риска от инсулт за цялото население“, споделя главният изследовател доктор Ян Чу от болница в Китай.
В частност диетата, богата на плодове и зеленчуци, е силно препоръчителна. Тя снабдява организма с необходими микроелементи, хранителни съставки и фибри.
Проучванията показват, че засилената консумация на плодове и зеленчуци може да понижи кръвното налягане. Именно високото кръвно налягане е основна причина за инсултите.
Този хранителен режим също така има благоприятен ефект върху индекса на телесната маса, обиколката на талията, холестерола и възпаленията.
Според Световната здравна организация увеличаването на приема на плодове и зеленчуци до 600 грама всеки ден може да намали силата на исхемичния инсулт с 19% в световен мащаб, пише Daily Mail.