IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Две и половина порции плодове и зеленчуци на ден = по-малък риск от инсулт

15 май 2014 06 15

Рискът намалява с 32% при всяка дневна консумация на 200 грама плодове

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

От най-малките до най-големите, всеки знае, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни храни и човек трябва да хапва от тях всеки ден.

Ефектът от редовната консумация на плодове и зеленчуци е особено полезен най-вече за здравето на хората.

Ново изследване показва, че ежедневният прием на две и половина порции от тези храни може значително да намали риска от инсулт.

Рискът от здравословния проблем намалява с 32% на всеки 200 грама плодове, ако човек се храни с тях всеки ден. 200 грама зеленчуци всекидневно пък понижават риска с 11 на сто, показват данните.

Изводът идва от анализ на 20 различни изследвания, които проследяват консумацията на плодове и зеленчуци и ефекта им върху инсулта.

„Подобряването на хранителния режим и начина на живот е от решаващо значение за сърцето и за намаляването на риска от инсулт за цялото население“, споделя главният изследовател доктор Ян Чу от болница в Китай.

В частност диетата, богата на плодове и зеленчуци, е силно препоръчителна. Тя снабдява организма с необходими микроелементи, хранителни съставки и фибри.

Проучванията показват, че засилената консумация на плодове и зеленчуци може да понижи кръвното налягане. Именно високото кръвно налягане е основна причина за инсултите.

Този хранителен режим също така има благоприятен ефект върху индекса на телесната маса, обиколката на талията, холестерола и възпаленията.

Според Световната здравна организация увеличаването на приема на плодове и зеленчуци до 600 грама всеки ден може да намали силата на исхемичния инсулт с 19% в световен мащаб, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )