IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Предизвикателство №5: Седмица без пържено

10 май 2014 11 05

Пробвайте!

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пърженето и панирането не са най-здравословният начин да си приготвите храна. Образуваните при този процес вредни вещества могат да станат причина за появата на стомашни заболявания, включително онкологични. Освен това покачват многократно съдържанието на мазнини и калории.

Не вредете на себе си и вашето семейство и изхвърлете от менюто си пържените храни. При правилно използване на подправки и добавки, останалите начини за приготвяне на храна (варене, печене, приготвяне на пара) ще ви осигурят от същите продукти много по-здравословни ястия. Заменете само за една седмица пърженето и ще останете изненадани от ефекта: липсата на досадните, понякога мъчителни киселини и подуване на корема.

Измамното удоволствие

Пърженето е един от най-разпространените в кулинарията начини за обработка на храната. Отношението към пържените продукти не е съвсем еднозначно. От една страна са много вкусни, а мирисът на пържени картофи или месо трудно се подминава. От друга страна използването на голямо количество мазнина, загрята до висока температура, продължителната обработка, често многократното използване на мазнината и канцерогените, които се образуват, карат диетолозите да обявят пържените продукти за едни от най-вредните.

Именно нагретите до високи температури мазнини гарантират попадането в нашия организъм на много от не най-полезните вещества.

Трансмастните киселини, които се образуват при пържене, могат да са причина за затлъстяване и повишаване на холестерола в кръвта. Отделно пърженето покачва много съдържанието на мазнини и калории в продукта. Някои пържени храни могат да предизвикат и зависимост. При това положение не е чудно, че сред любителите на пърженето се срещат много хора със затлъстяване и стомашни проблеми.

Още по-опасни са акролеините, образуващи се при нагряване на растителни масла, особено при многократното им използване. Те са силни канцерогени даже в малки количества. За това най-малко вреден се смята зехтинът – той се получава от плодове и образува значително по-малко акролеини.

Азот-съдържащи вещества – нитрозамини, нитрати и нитрити – също са силни канцерогени, които се образуват в големи количества при пържене на месни белтъци и зеленчуци. Акриламид – мутагенно и онкогенно действащо вещество, образуващо се при пърженето на картофите.

Освен мазнините, самото нагряване на продукта до много висока температура способства за разпадането в него на полезните витамини и други вещества, от които се лишава нашия организъм.

Добре е пържените храни да се употребяват по-рядко, да се приготвят по всички правила на кулинарната наука – по-кратко пържене, без прегаряне, с еднократно използване на мазнината, задължително да се консумират с пресни зеленчуци. Тогава ще бъдат удоволствие, а не източник на неприятни емоции.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )