IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стероидите с ефект на куршум в мозъка

3 октомври 2006 08 23

Употребата на стероиди за изграждане на мускули може да отключи процес на катастрофална загуба на мозъчни клетки

Стероидите с ефект на куршум в мозъка

Употребата на стероиди за изграждане на мускули може да отключи процес на катастрофална загуба на мозъчни клетки, става ясно от ново проучване, съобщи ВВС.

Този тип вещества вече е известно, че покачват нивото на тестостерона в организма, а сега резултатите от изследване, публикувани в изданието Journal of Biological Chemistry към медицинския факултет в Йейл, показват, че високите нива на този хормон /тестостерон/ буквално убиват нервните клетки.

Експертите смятат, че ефектът би могъл да обясни защо някои от хората, които пият стероиди, стават агресивни и суицидни /със склонност към самоубийство/ - състояние, известно като хипервъзбудимост.

Състоянието е често срещано в света на бодибилдинга, където се нарича стероиден гняв.

„Следващият път, когато някой изтъкан от мускули момък в спортна кола ви засече на магистралата, не се ядосвайте – просто поемете дълбоко дъх и осъзнайте, че може би не е негова грешка“, коментира ръководителят на изследването професор Барбара Ерлих.

Екипът от учени в Йейл са подложили култивирани нервни клетки на тестостерон и открили, че хормонът е предизвикал смъртта на клетките – така наречената апоптоза.

Тя е нормален процес, който при нормални обстоятелства играе ключова роля в премахването на увредени клетки, които може да бъдат опасни.

Все пак, когато и здравите клетки започнат да се „самоубиват“, това може да предизвика жестоки проблеми, подобни на неврологичните заболявания, като Алцхаймер и болестта на Хънтингтън.

КоментариКоментари