IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затлъстяването се дължи на вирус

25 октомври 2006 08 19

Учени установиха, че затлъстяването може и да се дължи на вирус, който засяга мозъка и кара “болните” да дебелеят, без да поглъщат огромни количества храна

Затлъстяването се дължи на вирус

Учени установиха, че затлъстяването може и да се дължи на вирус, който засяга мозъка и кара “болните” да дебелеят, без да поглъщат огромни количества храна, предаде АФП.

Макар и малко на брой, някои учени смятат, че затлъстяването се причинява от аденовируса Ad-36, който кара мазнините в организма да се множат, но не засилва апетита.

Изследванията започнали още през 2005 г., когато индийски учен решил да установи каква е причината за странното затлъстяване на хиляди кокошки в страната му.

“Заразихме здрави пилета, мишки и маймуни и те напълняха много, без да сме увеличили дневната им дажба”, обясни професор Никхил Дурандар.

Направени са изследвания на над 500 жени с наднормено тегло и се оказало, че действително 30% от тях носят един от 500-те щама на вируса в разновидността му при хората.

„Аденовирусът Ad-36 засяга мозъка и не е нужно да се поглъща калорична храна в големи количества, за да се дебелее”, обясни ученият, като подчерта, че има и много други причини, които спомагат за натрупването на излишни килограми.

Учените се надяват да успеят скоро да намерят ваксина срещу върлуващия по целия свят вирус.

КоментариКоментари