IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да засилите имунитета си

6 октомври 2014 12 19

Няколко предложения, които не включват лекарства

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Студените месеци вече наближават и е време да обърнете внимание на своята имунна система. Ако тя е достатъчно силна, вероятността да се разболеете значително намалява. На пазара се предлагат много имуностимулиращи продукти, но има и други начини да подсилите организма си. Ето и някои от тях:

1. Практикувайте йога. По този начин не само ще намалите нивото на стреса, но и ще подобрите функцията на някои свои органи. Определени пози влияят върху четирите основни физиологични системи – кръвоносната, храносмилателната, нервната и ендокринната. По този начин се стимулира имунната система и вашият организъм става по-устойчив.

2. Хранете се правилно. С една ябълка на ден не може да бъдете сигурни, че ще избегнете посещението при лекаря. Някои храни обаче имат потенциала да се борят срещу грипа. Консумирайте продукти с повече антиоксиданти и витамини, както и избягвайте добавените захари.

3. Не забравяйте фитнеса. След като вече стана ясно, че йогата може да подсили вашата имунна система, същото важи и за физическите упражнения. Все пак не бива да прекалявате с фитнеса, тъй като може да се получи обратния ефект. Давайте време на тялото си да се възстанови.

4. Консумирайте алкохол разумно. Според едно проучване приемът на алкохол в умерени количества може да се отрази благоприятно на имунната ви система. Изследването обаче е направено върху животни, така че не може да бъдем сигурни за влиянието на алкохола върху здравето на човека. Все пак няма нищо лошо да пийнете една чаша вино на вечеря – но само толкова.

5. Поглезете се със спа ден. Експерти твърдят, че редовните 20-минутни масажи са достатъчни, за да се намалят нивата на кортизол – хормонът на стреса, който може да отслаби имунитета.

6. Наспивайте се добре. Ето ви още една причина да се отправите към леглото си по-рано тази вечер. Според американско изследване хората, които не спят достатъчно, изграждат по-малко антитела след поставянето на ваксина, отколкото останалите. Освен това достатъчното количество сън е един от най-добрите начини за облекчаване на стреса, което само по себе си повишава имунитета.

7. Внимавайте с грима. Кожата поглъща всички козметични продукти, които поставяте върху нея. Някои от тях могат да съдържат изкуствени (и евентуално токсични) съставки, които се явяват врагове на имунната ви система. Така че избирайте внимателно козметиката, за да се грижите по-добре за своето здраве и визия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари