IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазите от вредното излъчване на мобилните телефони

16 декември 2006 15 33

Няколко лесни, важни, дори много важни, за изпълнение съвети относно ползването на мобилен телефон

Как да се предпазите от вредното излъчване на мобилните телефони

Вярно е, че датските учени доказаха, че мобилните телефони не предизвикват рак на мозъка, но това не означава, че са радио вълните са супер полезни за здравето. По-чувствителните хора се оплакват от главоболие само след десетина минути разговор по телефона.

Здравни специалисти от Франция са изготвили няколко правила за "здравословно" използване на мобилните телефони, които ние ви съветваме да спазвате поне от предпазливост за здравето ви.

- Не взимайте мобилни телефони на деца под 15 години. Ако вие самите сте на толкова, намалете употребата на GSM до минимум, защото мозъчната кора и и изобщо целият организъм все още не е развита напълно и не може да се противопостави качствено на силните вълни, излъчвани от апарата.

- Никога не приближавайте мобилните телефон до корема на бременна жена и на по-малко от 20 см от метални импланти като сърдечни клапи и подобни.

- Не носете телефона си близо до сърцето, мишниците или близо до половите органи.

- Използвайте хендсфрий. Така отдалечавате телефона от ухото ( и мозъка си), а и си освобождавате още една ръка.

- Ограничете броя и продължителността на разговорите.

- Обаждайте се по телефона само когато мобилният ви има добър обхват.

- Когато говорите, застанете на едно място. Не използвайте телефона когато пътувате във влак, кола или докато ходите.

- Избягвайте да се обаждате от автомобила изобщо, дори да е спрял, защото конструкцията му е метална, което засилва вълните.

- Когато набирате и изчаквате отсрещната страна да ви отговори, не дръжте телефона до ухото си. Повечето апарати светват, когато търсеният човек отговори, така че няма от какво да се притеснявате. По време на набиране и свързване, вълните са най-силни.

- От гледна точка на здравето е хубаво да се отдалечите когато използвате мобилния си телефон, за да не влияе той на хората около вас. От гледна точка на етикета също е добре да не оставяте останалите неволно да подслушват разговора си.

- През нощта не оставяйте мобилен телефон на по-малко от 50 см от главата си. Тъкмо няма да се изкушите да си поспите още малко, ако ползвате телефона като аларма,а той е далече от вас и няма как да го изключите докато сте сънени.

КоментариКоментари