IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпознаем първите признаци на анорексия

1 февруари 2007 11 38

Анорексията е проблем, с който всички заедно трябва да се преборим

Как да разпознаем първите признаци на анорексия

Прието е да се смята, че от анорексия боледуват само жените, чиято работа изисква перфектен външен вид.

Изследванията показват обаче, че хранителни разстройства ( булимия, анорексия и орторексия) засягат над 1% от жените по света, което е огромна цифра.

Грижата за здравето и външния вид са прекрасни неща, но само когато са с мярка, обяснява д-р Корин Бланше от френската болница Кошен, специализирана в лекуването на подобни заболявания.

"Важното при лечението на анорексията, е тя да бъде открита на време. Много родители не обръщат достатъчно внимание на децата си или пък не познават признаците.

Хубаво е и всички момичета да знаят какви са признаците, за да могат да помогнат на приятелките си, в случай на нужда. А и да се предпазят самите те", допълва д-р Бланше в интервю за телевизионния канал TF1.

Кой е застрашен

Момичетата, а и момчетата в последно време, които навлизат в пубертета и не могат да се справят с промените в тялото си. Най-често проблеми може да има между 13 и 16-годишна възраст, но не са изключение и случаите на 11-12 годишни момичета, които се вманиачават на тема "отслабване".

Какви са първите признаци

- Промяна на отношението към храната - системно изключване на някои храни, рязко намаляване на порциите

- Фокусиране върху теглото - използване на кантара след всяко хранене

- Засилена физическа активност - непрестанни, ежедневни тренировки. Привикването към навици, от които уж се изразходват повече калории - стоене прав, или в студена стая, защото така се изразходвали повече калории и т.н.

- Загуба на менструация при по-големите момичета, липса на контакти, раздразнителност.

Какво трябва да се направи

Най-добре би било да не се стига изобщо до такива състояние. Здравословният начин на живот и правилното хранене са неща, на които човек се учи като малък. Съзнанието, че се храниш правилно дава увереността, че няма нужда от драстични диети и отслабване.

При наличие на тези симптоми, трябва да се подходи внимателно и да се потърси съвет от специалист. В България все още няма специализирани лечебни заведения за хранителни разстройства, но все повече лекари познават начините за лекуване на този проблем.

Какви са рисковете

Силната загуба на тегло води до сериозни последици за здравето, в някои случаи дори до фатален край. Печално известни станаха случаите с манекенки, които загубиха живота си заради стремежа да са слаби.

Ако се прояви в много ранна възраст (10-11 години) хранителното разстройство може да забави развитието, да окаже сериозни поражения върху психиката и съзряването на децата.

"Това, което е нужно на родителите и на децата едновременно, е информация от достоверни източници - за правилното хранене, за необходимите хранителни вещества, които трябва да се поемат, за ползите от спорта.

Време е да се разделим с някои от предразсъдъците на миналото и да не позволяваме телевизията да се превърне в основен фактор във възпитанието на децата", завършва д-р Бланше.


КоментариКоментари

ива ( преди 11 години )
някои признаци съвпадат . Моля дайте ми съвет какво да правя
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Роси Ц. ( преди 11 години )
всички признаци съвпадат.. кажете ми някоя диета с която мога да отслабна но няма да получа анорексия :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар