fallback

30 съвета за мозъчен тонус - част II

05 February 2007 09:08

Има поне 30 начина, с чиято помощ можете да държите мозъчнитe си клетки в чудесно състояние и те да ви служат дълго. Вижте кои са

Мозъкът, мозъкът. Трябва да се грижим за него също толкова старателно, колкото и за останалата част от тялото. Вече ви дадохме първите десет съвета за поддържане на мозъчен тонус, сега - втората десетка. Гледайте по-малко телевизияОт стоенето пред телевизора с часове мозъкът спира да работи. Състоянието е близко до медицинската диагноза "кататония" - състояние, в което пациентът е неподвижен и неконтактен, което никак не е хубаво. Разглеждайте стари снимкиПрипомнянето на стари събития стимулира дълготрайната памет. Връщането в спомените е като бягането в парка - тонизира и подобрява настроението. Правете упражненияОсвен положителния ефект върху тялото, което упражненията оказват, притокът на кислород и глюкоза е полезен и за мозъка. СпетеНе трябва да мислите, че времето, прекарано в сън, е изгубено време. По време на съня мозъкът се възстановява от работата през деня, разпределя и складира информацията и след осем часа вече отново е готов за работа. Не го измъчвайте с безсънни нощи. Яжте плодове и зеленчуци Антиоксидантите са тези, които не позволяват на мозъка ви да остарява. Някои изследвания показват, че именно те са тези, които намаляват вероятността от неврологични заболявания като Алцхаймер и деменция в по-напреднала възраст. Дъвчете дъвкаДъвкането стимулира една част от мозъка, наречена хипокампус, която помага за съхраняването на нови спомени. Именно заради това някои хора смятат, че мислят по-добре, ако дъвчат дъвка. ОбщувайтеРазговорите с приятели държат ума ви нащрек и подобряват способността за запаметяване. Пийте водаОсемдесет процента от мозъка е съставен от вода. Представете си как се чувства той, ако се дехидратирате. Взимайте Гинко БилобаДоказано е, че тази билка подобрява кръвообращението, което пък означава повече кислород в мозъка и по-добра работа. Не изключвайте съвсем сладкотоГлюкозата участва във всички мозъчни процеси и присъствието й в храната помага на правилното му функциониране. Очаквайте трета част
Сподели
0 коментара
fallback