IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът води затлъстяването след себе си

11 май 2007 11 19

Привикването към стресовите ситуации и редовните анти-стрес терапии ще ви помогнат да запазите младостта си за по-дълго

Стресът води затлъстяването след себе си

Говорили сме много пъти за това, че справянето със стреса не е само средство за повишаване на настроението, а и начин да запазите здравето си по-дълго време.

Специалистите определят като „стрес“ всички външни и вътрешни дразнители, които карат организма да се мобилизира и да се опита да даде „отпор“ на въпросните дразнители.

Когато „стресорите“ - факторите, които причиняват стрес, станат част от ежедневието, тогава здравето определено е заплашено.

Стресът би могъл да действа вредно върху организма по два основни начина - директно върху нервно-ендокринната система и индиректно – чрез провокиране на нездравословен начин на живот“, обясняват специалистите по хранене на Тандем.

Когато стресът се е превърнал в хроничен, това влияе директно на пулса на сърцето, то започва да работи постоянно на по-високи обороти и се чувства „притиснато“ от стресорите.

Освен проблеми със сърцето, подложените на хроничен стрес хора имат проблем с кръвната захар и с усвояването и преработването на мазнините от черния дроб.

Тези проблеми водят след себе си невъзможността поетата храна да се разгражда правилно и натрупването на излишни килограми е само въпрос на време.

Към това прибавете и необузданото ядене в напрегнати моменти и става ясно, че стресът наистина е една от причините за наднормено тегло.

Как да се справим с проблема ли? Лесно е – здравословно хранене, физически упражнения и анти-стрес терапия.

В противен случай старостта и болестите ще дойдат много по-бързо, отколкото ни се иска.

КоментариКоментари