Развитието на рак на простата се забавя при хранителен режим, богат на Омега-3 мастни киселини, каквито има в рибеното масло.
До това предположение са стигнали екип учени от медицинския университет Уейк Форест в Северна Каролина, САЩ.
При направените лабораторни опити с мишки, учените установили, че 60% от животинките, които се хранели с богати на Омега 3 храни, надвили болестта.
Все още не е напълно изяснен начинът, по който раковите клетки се влияят от киселините. Изследователите смятат, че те може би регулират процеса, чрез който организма сам убива туморните клетки.
За да има ефект от Омега-3 мастните киселини, те трябва да се приемат в определена дневна доза, която не е упомената все още от учените. Тя обаче е значително по-висока от обичайната за средностатистическия гражданин на западното общество.
Ракът на простатата е едно от най-разпространените туморни заболявания сред мъжете. Развива се бавно, но е нелечим на практика. Все още се търсят резултатни начини за предпазване и лечение.
Омега 3 мастните киселини, които се срещат в рибеното масло, станаха много популярни напоследък. Според различни проучвания те предотвратяват някои сърдечни болести и дори рак.
Най-богат източник на този вид мастни киселини са скумрията, херингата, някои видове риба тон и сьомгата.
Препоръчително е да се консумират печени или варени, за да се запазят максимално полезните вещества в тях.