IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за косата - II част

6 август 2007 14 16

Ще се опитаме да разграничим популярните от верните твърдения. Целта? Да имате най-разкошния водопад от коси

Митове за косата - II част

Митовете нямат нищо общо със съвременната грижа за косата. Ние ще се опитаме да разкрием най-досадните от тях. Вече ви разказахме за някои от тях, сега ще продължим със следващите 5 широко разпространени заблуди за косата.

Мит 6

Шампоанът се разрежда преди използване

Не, изобщо не го правете, къде сте виждали шампоан-концентрат? Все пак няма нищо общо с омекотител. Същото важи и за балсама, това да не ви е сокче на прах. Така само ще загубите ефективността на съставките им и резултатът от използването им ще бъде нулев.

Смесването на шампоан и балсам в една бутилка също няма да има ефект. Балсамът е по-гъст и няма да се получи хомогенна смес. Той ще остане по стените на бутилката, без изобщо да стигне до косата.

Да, наистина се продават смесени шампоан и балсам в едно, но това се извършва по производствена технология и не може да го направите сами вкъщи. 

Мит 7

Подстригването кара косата да расте по-бързо

Пълен абсурд. Тя си расте по един и същ начин. Това, че сте отрязали част от косъма не значи, че така сте стимулирали производството на хормон на растежа в корена.

Редовното подстригване на всеки 2 месеца ще ви отърве от накъсаните чупещи се краища. Така косата ви ще изглежда по-бляскава, по-плътна и гладка.

Мит 8

Подхранващите масла правят косъма плътен и здрав, потъмняват го и стимулират растежа

О,не, няма такова нещо. Маслата, нанесени върху косъма, а не втрити в корените или по друг подобен начин, не действат. Те могат само да омазнят сухата коса, а само си представете какво се случва с мазната.

Тя няма да започне да расте по-бързо от това, нито косъма ще стане по-дебел, отколкото му е генетически заложено да бъде. Относно цвета – все пак слагате масло, не боя за коса или къна. Не си мислете, че така косата ви ще потъмнее.

Мит 9

Маслата за коса й придават блясък и гладкост

Това е вярно само от части. Да, маслата покриват плътно косъма и той блести. Но това не е собствения му блясък, след измиване той пак ще е като преди и ще е точно толкова лъскав.

Всъщност мазните козметични продукти са като магнит за мръсотията – каквото полепне, се отстранява само с внимателно измиване. Ако не е навреме, са възможни различни инфекции, които засягат и скалпа.

Класическите средства за измиване, каквито са шампоана и балсама, са чудесни за поддържането на вашата коса. Те я правят и податлива към всякакви прически.

Мит 10

Втриването на масажни масла прави косата по-здрава и по-красива

Едва ли. По-добре ще ви се отрази масаж на главата, който ще ви отпусне и тонизира. Те често се правят със специални подхранващи масла, които имат и успокояваща миризма. Но не влияят върху здравето на косата.

Масажът стимулира кръвообращението, това действа освежаващо на скалпа. Отразява се добре и на очите, успокоява нервите. Уви, няма отношение към красивата коса.

Това са, извинете, бяха най-разпространените митове за косата. Външният й вид зависи от вашите гени в най-голяма степен. Отнасяйте се към нея внимателно, защото лесно можете да я увредите. Разбира се, начинът ви на живот също има значение.

Разнообразната здравословна храна, физически активният живот и достатъчното количество сън са определящи както за общото ви здраве, така и за това на косата. Е, вие си го знаете.

КоментариКоментари