Всеки има любимо занимание когато си остане за цял ден вкъщи. Повечето от нас по някое време си пускат филм, който отдавна искат да гледат или да си припомнят. Или случайно включват телевизора и се зазяпват.
Признайте, че заедно с това обичате и да си хрупате нещо. Да, ако се намират чипс, ядки или някакви сладкиши – чудесно. Но няма по-ароматно и лесно за приготвяне от пуканки в микровълновата, които са готови за 3 минути.
Помислете пак. Според няколко различни проучвания, пуканките може би водят до сериозни заболявания на белия дроб и дихателните пътища. Болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишането му получават силни болки.
Тази болест е доста рядка, нарича се Bronchiolitis obliterans и е почти нелечима.
Преди известно време дори беше наречена „болестта на пуканките за микровълнова фурна“, защото от нея най-често страдаха работниците в тази индустрия.
През последните 3 години много от тях заведоха искове за милиони долари срещу американските производители на пуканки. И ги спечелиха безапелационно, защото беше доказано, че са се разболели вследствие на работата си.
Съвсем пресен случай в САЩ показа, че същото заболяване е развил и обикновен човек, който похапвал пуканки всеки ден в дома си.
Истинската причина за болестта е едно вещество, наречено диацетил. При продължителното му вдишване, особено след нагряването му, се наблюдават сериозни дихателни проблеми.
То е естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментация и се среща в някои вина и млечни продукти, но не вреди. Синтетичната му форма се използва за подсилване вкуса на масло и намира приложение не само при производството на пуканки.
Използва се още за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, особено печени, замразени храни, изкуствено масло, някои бири и други.
Доста големи компании търсят заместител на диацетила, за да не се чувстват застрашени потребителите. Засега няма такъв, нито пък веществото е забранено някъде по света.
Все пак следващият път, когато седнете пред телевизора, по-добре си вземете сурови ядки и плодове. Хем е по-здравословно, хем и безопасно, ние ги обожаваме.